פתאום צליאק באמצע החיים
כשהילד שלך מתגלה לפתע כחולה צליאק, כל מה שאתה רוצה הוא שבמהירות האפשרית הוא יוכל להיות כמו כל הילדים. ואז אתה מחליף את הכלים במטבח בבית לכאלו שלא נגעו בגלוטן, קונה את אותם המוצרים שהיו מקודם בבית רק מחברה אחרת שעליה יש אישור שהמוצר ללא גלוטן.
מה קורה במחלות אחרות?
כשילד מתגלה כסכרתי, הוא לא מקבל משאבת אינסולין וממשיך לאכול בדיוק מה שאכל קודם. הוא צריך גם לשנות את התפריט שלו. גם לחם ומוצרי חיטה יירדו במידה משמעותית אם יוסרו לחלוטין.
כאשר ילד מאובחן עם הפרעות קשב וריכוז, אם הוא מעוניין לטפל בכך באמצעות התזונה, הוא ייאלץ לבצע שינויים קשים. להפסיק מתוקים, יותר מזונות מזינים וסיכוי גבוה שגם ינסו לבדוק אם הסרה של הגלוטן (ובתקווה שגם כל הדגנים) תשפר את המצב. ואם זה יעבוד אז הוא ימשיך בתזונה נטולת דגנים וגלוטן.
וילד אלרגי לחלב? האם פשוט יחליפו את כל מוצרי החלב שלו לתחליפי חלב? אני מקווה מאוד שלא.
ומה עם ילד שחולה בקרוהן שצריך תפריט נוקשה יותר? האם לכל דבר שאסור לו לאכול יש תפריט פשוט?
מחלות מעי דורשות שינוי תזונתי
אז ברמה הפשוטה והמידית , החלפה של הלחם והקורנפלקס לכאלו בלי גלוטן תעזור לצליאקים. ומה לטווח הארוך?
כמו שכתבתי בפוסט הקודם, צליאק היא מחלה אוטואימונית. זוהי מחלה בה יש פגיכה כרונית של מערכת העיכול. מלבד גלוטן יש עוד חומרים אשר פוגעים במערכת העיכול – שמנים מוקשים ושמנים מזוככים, סוכר, סיבים לא מסיסים (כמו גואר גאם שנמצא ברוב תחליפי הלחם) ועוד.
אז מה אני מציע?
חשוב שיהיה בבית לחמניות ללא גלוטן, וחשוב גם שהם יימכרו במחיר סביר. אבל האם התזונה של הילד הצליאקי צריכה להתבסס על תחליפי הלחם, תחליפי הפסטות ותחליפי דגני הבוקר?
תזונת הפליאו מציעה מודל חלופי, מודל של תזונה עשירה ומגוונת שהיא גם זולה יותר. לא חייבים לאמץ את עקרונות הפליאו במאה אחוז, אבל אפשר לנסות ללמוד כמה דברים מהפליאו.
ארוחת בוקר
ארוחת בוקר ובמיוחד בבית ספר או בגן הן נקודות התורפה הגדולות ביותר. אפשר לגוון את הלחמניה ברעיונות נוספים:
- חביתה מ2-3 ביצים, שאותה ניתן לקפל לחצי ולמרוח גבינה לבנה (רצוי שמנה) או לשים בתוכה גבינה צהובה או פסטרמה (תכינו בבית מנתח בקר/חזה הודו).
- ירקות ובשרים קרים/גבינות קשות הם אחלה ארוחה וגם משביע מאוד.
- אפשר לקחת ביצים (ברבים!) קשות וירקות חתוכים.
- גביע שמנת חמוצה עם גרנולה פליאו (אגוזים ופירות יבשים מתובלים)
תאמינו לי, יהיה לכם הילד הכי מגניב בבית הספר. כולם ירצו לאכול כמוהו. הלחם רק מפריע להנות מהמזון האמיתי.
ארוחת צהרים
לכל מי שאוכל צהריים במסגרת, עדיין תהיה הבעיה של הסירים בהם מכינים את האוכל הכללי, וזו בעיה לוגיסטית שאין לה פתרון קל. אבל בגזרת התוספות למנה הנה כמה אפשרויות:
- אורז ואטריות אורז בצורות שונות הן כמובן הדרך הפשוטה.
- תפוחי אדמה בצורות שונות הן האופציה הנוספת הברורה – פירה, צ'יפס (אפוי בשומן בקר), תפוחי אדמה אפויים.
- אבל אפשר להכין גם בטטות, סלק, דלעת ודלורית. כולם ירקות עמילניים. בצל, ברוקולי וכרובית גם הם חברים. ניתן גם לקצוץ כרובית קטן ליצור מעין אורז. וכמובן שעועית ירוקה.
- קטניות שונות מבושלות הן גם פחמימה לגיטימית (רצוי מושרות ומונבטות כמה שיותר) – אפונת סנפרוסט, שעועית לבנה, עדים וחומוס (גרגרים מבושלים, לא הממרח)
המלצות נוספות לצהריים:
לארוחת הצהריים אפשר להכין מנות משביעות יותר מחזה עוף – גולש שומני, בולונז (הכי טוב לאכול עם כף, אבל גם על פירה זה מצוין! קציצות, קבב, דגים, כנפיים (שילדים תמיד אוהבים) ותוספת של סלט ליד ויש לכם ארוחה שכל ילד ישמח לאכול.
אפילו שניצל אפשר להכין בקלות מתערובת של שבבי קוקוס עם שומשום וקמח שקדים/אגוזים.
ארוחת ערב
בערב עם המשפחה, זה הזמן להשתעשע באמת! פשטידות, 'פיצה' מבצק מוצרלה (מוצרלה, ביצה וקמח שקדים), מוקפצים עם בשר וירקות, סלט עם ביצה, שקשוקה עם טחינה (כשמותר לאכול כמה ביצים שרוצים, מי צריך חלה?)
האפשרויות גדולות, רק צריך להעיז לצאת ולראות.
האם לחם הוא חיוני וחובה?
קהילת הפליאו מראה שאין בו כלל צורך, לא לחם מלא ולא לחם ללא גלוטן.
את תחליפי המאפים תשמרו לאירועים מיוחדים.
ותזכרו, שום דבר לא בקיצוניות (רק ההימנעות מגלוטן)