פליאו 1
להרזיה ובריאות
לרזות בריא ולשמור בקלות לטווח ארוך.
גרסא רכה יחסית של תזונת הפליאו, ששמה דגש על שיקום מנגנוני רעב ושובע, מילוי חוסרים תזונתיים שונים ושימת לב להרגלי תזונה בריאים. ההגבלות הן יותר מומלץ או רצוי למעט ואין מרכיב תזונה כלשהו שאסור באופן מוחלט לאכול.
למי זה מתאים?
התזונה מתאימה לכל מי שרוצה להיות בריא ועם משקל תקין.
כלומר למי שאין לו מחלה או מצב בריאותי שמצריך התאמות ספציפיות יותר.
זהו סגנון התזונה הרחב ביותר שיכול להתאים לכולם מגיל אפס ועד גיל מאה ושלושים שנה.
יותר נכון יהיה לומר שזו התזונה המתאימה לאנשים שרוצים להיות בריאים ובמשקל תקין ורוצים שלא להתעסק עם ביו האקינג ולעשות מחקרים וניסויים על עצמם או לקחת כל מיני תוספים על בסיס קבוע.
התזונה יכולה לעזור במצבים הבאים
בעלי רצון/צורך לירידה במשקל
ספורטאים
ילדים שרוצים לגדול בריאים
קשישים שרוצים להזדקן בבריאות
אלו שרוצים להיות בריאים
אלו שרוצים יותר אנרגיה וחיוניות
מה אוכלים
פשוט מאוד. אוכלים את כל מיני הירקות ובכל צורות ההכנה. ירקות טריים, קפואים או מיובשים. גם פירות, שורשים, אגוזים, פטריות, עשבים, תבלינים וכל השפע של המזונות הצמחיים.
אחרי תקופה מסוימת אפשר לחשוב גם על הוספה של אורז לבן וקטניות מונבטות למגוון.
בנוסף אוכלים מזון איכותי מהחי. כלומר בשר, עוף, דגים, ביצים וגם גבינות איכותיות*.
הדגש הוא על איכותי. לכן נקניקיות איכותיות ביתיות הן מעולות אבל פסטרמה קנויה עם מליון חומרים שאתם אפילו לא מכירים לא תתאים.
בהכנת מזון משתמשים בעיקר בשמנים צמחיים איכותיים (שמן זית אבוקדו וקוקוס) ובשמנים מהחי (חמאה, שומן עוף/בקר)
בזמן שאוכלים מזון אמיתי, חשוב גם לאכול בכל פעם גם מהחי וגם מהצומח. זה עוזר קודם כל להבין אם אנחנו באמת רעבים או לא וגם עוזר לנו למצוא את השובע בצורה טובה וקלה יותר.
*נושא הגבינות מעט יותר מורכב, אבל ברמה הפשוטה ביותר פשוט תחפשו גבינות איכותיות ומוצרי חלב איכותיים ורוב הסיכויים שתגיעו לאזורים הנכונים.
"אוכלים מזון מגוון ואיכותי מהחי ומהצומח.
אוכלים כשרעבים ועד ששבעים."-איתן בן מיור
מה לא אוכלים
לא אוכלים שמן מכונות – שזה אומר שמן קנולה, שמן סויה, שמן תירס וכל שאר השמנים המזוככים. וגם לא שמנים מוקשים או מוקשיםחלקית (שזה השם העדכני למה שפעם נקרא מרגרינה). סעיף זה מוריד לנו כבר הרבה מאוד מהג’אנק המעובד..
בנוסף גם לא אוכלים לחם ומאפים מכל סוג. גם לא לחמים מקמחים ‘בריאים’ כמו שיפון או כוסמין, ובטח שלא לחמים ללא גלוטן שמכילים חומרים לא פחות בעיתיים.
לא שותים סוכרים או ממתיקים מלאכותיים. אבל דווקא סוכר הוא לא משהו שאסור לאכול בתזונה. פשוט צריך להימנע מהגזמה שלו. כף סוכר בתבשיל היא לא הבעיה, וגם לא דבש ברוטב לסלט.
איך מרזים בתזונה הזו?
עם כל הכבוד לבריאות, הסטטיסטיקה אומרת שלפחות 80% מכם הגיעו לפליאו בשביל לרדת במשקל. אז בואו נדבר על זה.
הגישה של הפליאו מבוססת על הרעיון שאם וכאשר תהיו בריאים ההורמונים שלכם ידאגו כבר לשאר. תשבעו באופן טבעי ותהיו רעבים שוב רק כשבאמת תזדקקו לאוכל.
הסיבה שאנשים אוכלים יותר מדי היא שאוכלים מזון לא מזין ולא משביע אז הגוף שלנו מבקש עוד ועוד, כי הוא לא מקבל את מה שהוא רוצה וצריך.
בכל הדיאטות אומרים לך שצריך לסבול ולהתאמץ (להיות רעבים, לספור קלוריות, לעשות המון ספורט וכו’) ואז מרזים ורק אז מרגישים נפלא. בפליאו אנחנו עושים את זה הפוך! אוכלים עד ששבעים, אוכלים אוכל טעים ומזין ומקשיבים לגוף שלנו באופן כללי (לגבי מנוחה, שינה, פעילות פיזית והירגעות), מרגישים נפלא ואז פשוט מרזים באופן טבעי וקל.
למה אנשים משמינים?
הסיפור של ההשמנה בעולם המערבי הוא מורכב, אבל הגורם המרכזי הוא שאנשים אוכלים אוכל לא מזין ולא משביע, אוכלים הרבה ממנו כי הוא לא משביע ורעבים שוב לאחר זמן קצר כי האוכל לא מזין.
תוסיפו את זה שאצל רובנו כל מנגנוני הרעב התקלקלו ואנשים כבר לא יודעם מתי הם רעבים ומתי הם שבעים. אז אוכלים מתוך עייפות תסכול שעמום או מסיבות חברתיות שונות.
כמו כן חוסרים תזונתיים שונים גורמים לנו לאכול יותר. חלק מהחוסרים הללו קשה יותר להסביר, אבל אומר רק שמחסור בחלבון ומחסור בברזל הם שניים מהחוסרים הנפוצים ביותר.
גם לפעמים (הרבה פעמים) אנשים אוכלים כדי להתמודד עם עייפות בין אם זו נגרמה מחוסר בברזל, שינה לקויה, עודף סטרס, מחסור בפעילות גופנית או סיבות רבות אחרות.
ואחרון חביב הוא הנושא של אוכלוסיית החיידקים שחיה אצלנו במעי. ישנם חיידקים שמתרבים כשאוכלים הרבה סוכר וחיידקים אחרים שמתרבים כשאוכלים הרבה סיבים מירקות שונים. אז החיידקים שישגשגו הוא אלו שתאכילו יותר.
אז הדרך של הפליאו לרזות הוא לאכול מזין, לתקן את מנגנוני הרעב והשובע ואת הרגישות שלנו אליהם, למלא חוסרים תזונתיים מגוונים, לתת לנו יותר רוגע ואנרגיה כדי שלא נהיה עייפים, לשקם את אוכלוסיית חיידקי המעי שלנו ובאופן כללי להיות בריאים. ואז פשוט נרזה באופן טבעי וספונטני.
לא חייבים לעשות את השינוי לבד
יש אנשים שמצליחים לעשות את השינוי לבדם ומרגע שהם רק שמעו על הפליאו זרקו את הלחם והמרגרינה והתחילו לאכול פליאו בלי שום בעיה.
אחרים מתקשים בשינוי אורח החיים הזה מכל מיני סיבות. לפעמים כי ההרגלים הישנים חזקים מדי, לפעמים כי צריכים לעשות שינוי הדרגתי ולא יודעים מאיפה להתחיל. זה נפוץ מאוד אצל אנשים שנמנעו מבשר מסיבות שונות (מטעמי מצפון, לא טעים לי, אמרו לי שזה לא בריא, לא יודעים לבשל וכו’)
ויש אנשים שפשוט צריכים מישהו שיעזור ויכוון.
יצרתי מדריך וידאו מקיף שעוזר ועזר כבר למאות אנשים לאכול פליאו ולהתמיד בכך למשך שנים. עם השנים גיליתי שבשביל להפיק את המקסימום מהמדריך הזה חייבים לשלב אותו עם התאמה אישית של התזונה.
האפשרויות שאני מציע כדי להיכנס לתזונה הן פגישת אבחון וייעוץ תזונה ביחד בשילוב התוכנית הדיגיטלית ‘לא דיאטה’, או למי שזקוק לתמיכה המתמשכת – אני מציע גם אפשרות של ליווי הכל כלול למשך 6 חודשים. כאשר הכל כלול אומר שלאורך תקופת הליווי אפשר (וצריך) לשאול הכל, לעדכן באופן קבוע בוואטסאפ או במייל וגם ניפגש כמה פגישות שצריך.
את הפגישות אפשר לקיים אצלי בקליניקה שבקיבוץ עין שמר או בשיחת וידאו (לרוב זום). כל שאר הפרטים בפנים.