פליאו 3

למוח ולנפש

לשיפור יכולת שכלית, איזון רגשי ותיקון עצבי

זו התזונה המתאימה לטיפול במחלות המוח והנפש, מקלות ועד קשות. הפרעות קשב וריכוז, ערפול מחשבתי, בעיות זיכרון, דיכאון, חרדה ועוד. גם המוח שלך יכול לתפקד באופן אופטימלי

למי זה מתאים?

אם יש לך או למשפחתך הפרעות קשב וריכוז, ובמיוחד אם יש לכל המשפחה, זו התזונה עבורך.

אם חייך הם התמודדות עם דיכאון וחרדה, זו התזונה עבורך.

בין אם מקור התחלואה הוא מולד, פגיעה, טראומה או פשוט משהו שהתחיל פתאום – אפשר לשפר את המצב המנטאלי והרגשי שלך.

התזונה הזו מתאימה לך אם בתעודות שלך כתוב ‘פוטנציאל לא ממומש’

אפשר לשפר את פעילות המוח, הנפש ומערכת העצבים. זו מהות התזונה.

זה מה שהביא אותי לפני עשרים שנה אל הפליאו, המאניה דפרסיה שהייתה לי. אפשר אחרת. אפשר להרגיש ולחשוב טוב יותר.

התזונה יכולה לעזור במצבים הבאים

הפרעות קשב וריכוז ADHD
ערפול מחשבתי
תשישות מנטאלית
קשיים בוויסות חושי
קושי בזיכרון (בכל גיל) ודמנציה
דיכאון ותחושת דכדוך
חרדה מכל סוג
הפרעה דו קוטבית (מאניה דפרסיה)
כאבים כרוניים על בסיס נוירולוגי
פוסט טראומה

מה אוכלים

זו עדיין תזונת פליאו, כלומר שפע של מזון מהחי ומהצומח. אבל כאן יהיו לנו כמה דגשים. אבל הדגשים הללו יהיו חייבים להיות מבוססים על המצב שלך. 

קודם כל הדגש הראשון יהיה על המזונות המכילים את הנוטריאנטים הדרושים למוח ומערכת העצבים. במיוחד ביצים, בשר בקר, דגים וירקות ירוקים.

לעיתים יהיה צורך בתזונה דלה בסוכרים ועשירה בשומנים רוויים, זה נכון בעיקר עבור קושי קוגניטיבי (שכלי) אבל לא רק.

והגורם המשמעותי העיקרי הנוסף הוא תזונה שתשקם את מחסום הדם מוח ומעי דליף.

מה לא אוכלים

לא אוכלים שמן מכונות – שזה אומר שמן קנולה, שמן סויה, שמן תירס וכל שאר השמנים המזוככים. וגם לא שמנים מוקשים או מוקשים חלקית (שזה השם העדכני למה שפעם נקרא מרגרינה). סעיף זה מוריד לנו כבר הרבה מאוד מהג’אנק המעובד..

בנוסף גם לא אוכלים לחם ומאפים מכל סוג. גם לא לחמים מקמחים ‘בריאים’ כמו שיפון או כוסמין, ובטח שלא לחמים ללא גלוטן שמכילים חומרים לא פחות בעיתיים.

לא שותים סוכרים או ממתיקים מלאכותיים. אבל דווקא סוכר הוא לא משהו שאסור לאכול בתזונה. פשוט צריך להימנע מהגזמה שלו. כף סוכר בתבשיל היא לא הבעיה, וגם לא דבש ברוטב לסלט.

בתזונה זו הדגש המרכזי על מה לא לאכול יהיה על מזונות שמעוררים תגובה דלקתית או חיסונית במוח. כך שתירס ובוטנים יהיו הרבה פעמים מזיקים יותר אפילו מחיטה. גם כמות האגוזים ובעיקר טחינה יהיו הרבה פעמים דברים שצריך להקטין או אפילו להימנע.

מה עוד

בנוסף לתזונה חשוב מאוד לפעול על מנגנונים פיזיולוגיים נופסים. כאשר הראשון יהיה כמות מספקת של פעילות גופנית. ביחד עם זאת גם חשיפה לשמש והפחתה של חשיפה לאור מסכים בשעות הערב יהיו משמעותיים.

תרגול מדיצטיה בסוגים שונים יהיה גם הוא רלוונטי. הכוונה במובן של תרגול יכולת העצירה המנטלית והפסקת פעולת החשיבה. לא חייב להיות בצורה של ישיבה יוגית בעיניים עצומות למשך שעות בלי לזוז…

התזונה מפריעה לתרופות? התרופות מפריעות לתזונה?

תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז הן קצרות טווח וסימפטומטיות. התרופות הללו לא משפרות את המצב הכללי. התזונה תוכל לעזור למוח שלך לתפקד בצורה טובה יותר וכך יהיה ניתן להפחית מינון בהדרגה ואף לשחרר את הצורך בתרופות. כך גם לגבי שימוש בתרופות הרגעה.

לגבי תרופות בעלות השפעה ארוכת טווח לטיפול בדיכאון וחרדה, התשובה תהיה דומה אבל כדאי לחכות עם המחשבות על שינוי במינון התרופות לפחות 3-4 חודשים מתחילת השינוי התזונתי.

זה לא או תרופות או תזונה. תרופות ותזונה הם שני כלים משלימים שנועדו לשפר את המצב שלך. המטרה היא להרגיש טוב ולחשוב טוב. היום ובעתיד.

וכמובן שכל שינוי במינוני התרופות יתבצע אך ורק בשיתוף הרופא המטפל שלך!

ומה עם תוספי מזון?

לפעמים יהיה נכון לשלב תוספי מזון שונים כמו אומגה 3, מגנזיום או צמחי מרפא שונים. לפעמים הם יעזרו לקצר את זמן התגובה לשיפור המצב ולפעמים הם לא יהיו רלוונטיים וסתם יהיו בזבוז כסף או לפעמים תוספי מזון שונים יוכלו אפילו להזיק ולהחמיר את המצב שלך.

תוספי מזון שונים אינם חיוניים, אבל הרבה פעמים הם יוכלו לעזור. בכל מקרה זה לא משהו שמומלץ באופן גורף.

לא חייבים לעשות את השינוי לבד

התוכנית התזונתית לשיפור המצב המנטלי והרגשי יכולה להיות מעט לא ברורה לפעמים. וגם התגובה של המוח עשויה להיות איטית ולכן גם ייתכן קושי להבין אם אני בכלל בכיוון הנכון או לא. מסיבה זו הרבה פעמים הדרך הטובה ביותר תהיה לשלב גורם מקצועי בתוכנית. 

גם כאן יצרתי מדריך וידאו מקיף שיעזור לך להבין מה ואיך לעשות את השינוי, ויחד איתו הייעוץ וההכוונה שלי יעזרו לך שיהיה גם לך ‘מוח מנצנץ’

האפשרויות שאני מציע כדי להיכנס לתזונה הן פגישת אבחון וייעוץ תזונה ביחד בשילוב התוכנית הדיגיטלית ‘מוח מנצנץ’, או למי שזקוק לתמיכה המתמשכת – אני מציע גם אפשרות של ליווי הכל כלול למשך 6 חודשים. כאשר הכל כלול אומר שלאורך תקופת הליווי אפשר (וצריך) לשאול הכל, לעדכן באופן קבוע בוואטסאפ או במייל וגם ניפגש כמה פגישות שצריך.

הטיפול שלי יכול להיות רלוונטי גם לטיפול במבוגרים וגם לטיפול בילדים, כאשר בטיפול בילדים השינוי יהיה לרוב המלצות שינוי תזונתי לכל המשפחה ועיקר העבודה שלי תהיה מול ההורים.

את הפגישות אפשר לקיים אצלי בקליניקה שבקיבוץ עין שמר או בשיחת וידאו (לרוב זום). כל שאר הפרטים בפנים.