ציר עצמות – עצמות | סחוסים | ג'לטין

עצמות | סחוסים | ציר עצמות| ג'לטין

אמ;לק – כן, מאוד

אחד הכוכבים הגדולים של הפליאו הוא ציר עצמות. שמעתי (וסיפרתי) סיפורי ניסים ונפלאות על הציר שנדמה כמעט כאילו מדובר במזון החשוב והבריא ביותר שקיים, ושציר מסוגל לרפא כל מחלה. באמת מדובר בחומר קסום (קסום מבחינה מדעית) שמסייע למגוון רחב של מחלות, ורלוונטי במיוחד לצורך טיפול במחלות הנפוצות במערב השבע.

כמעט כל חברה מסורתית כוללת מתכונים המבוססים על ציר עצמות ובמיוחד לצורכי ריפוי וחיזוק. כמה דוגמאות שקופצות לי לראש הן מרק רגל, רגל קרושה או פשוט מרק עוף פשוט.

מידע כללי

צריך קודם כל להפריד בין עצמות לבין סחוסים. מדובר בשני חומרים שונים קולינארית ובריאותית.

עצמות בקר

עצמות מכילות בתוכן את מוח העצם שהוא מאוד שומני וכמות יפה של מינרלים אולם מעט מאוד ג'לטין.

סחוסים וגידים

סחוסים וגידים מכילים בעיקר חלבון עם שילוב כל כמה תרכובות נוספות ומאוד מיוחדות (עוד על כך בהמשך). אולם הרכב החלבון הוא הדבר המיוחד. מדובר בחלבון שעשיר מאוד בחומצה האמינית גליצין שהיא בעלת תכונות בריאותיות מאוד חשובות.

ציר עצמות. מה זה בכלל?

ציר עצמות הוא סוג של מרק שנוצר מבישול ארוך של עצמות, מפרקים וסחוסים של בעלי חיים שונים. בבישול הארוך הסחוסים שעשויים מחלבון בעל הרכב מיוחד מתפרקים אל תוך המים. בנוסף, לאחר בישול ארוך מאוד גם יוצאים מינרלים מתוך העצמות אל המרק.

לרוב נוטים לחשוב על חלבון כעל חומר שאו שיש מספיק ממנו או שחסר. זאת במיוחד כאשר משווים למקורות חלבון צמחיים אשר נדרשים לשילובים שונים כדי ליצור חלבון מלא. מרבית האנשים טועים לחשוב שמי שיאכל בשר מקבל מספיק חלבון וזהו. אולם ישנם סוגים של חומצות אמינו אשר נמצאות פחות בבשר שריר שעליו מתבססים מרבים אוכלי הבשר בעת המודרנית אולם הוא קיים במפרקים ובגידים. בתרבויות המסורתיות והשבטיות אנשים היו אוכלים גם כמות גדולה של חלבון אשר מגיע מסחוסים, מהעצמות ומהגידים. מסתבר שזהו חלבון שמלבד היותו זול, זמין וקל לעיכול הוא גם סופר בריא. מרבית התועלות הבריאותיות של ציר העצמות נובעות מהסחוסים, והשאר מכמות המינרלים.
ישנו פוסט שלם העוסק בג'לטין, אולם סיכמתי עבורכם את היתרונותהמרכזיים של ג'לטין

  • שיקום מפרקים והקלה על כאבי פרקים ועצמות
  • תמיכה ושיקום של מערכת העיכול וסיוע בטיפול במעי דליף
  • משפר את מראה ובריאות השיער, הציפורניים והעור
  • מסייע לפינוי רעלים ופעולה תקינה של הכבד
  • שמירה על העצמות חזקות
  • הרגעה וויסות סטרס

ציר טוב הוא הרבה יותר מרק ג'לטין

בנוסף לכל הטוב שבג'לטין, ישנם עוד כמה דברים שהופכים את ציר העצמות למופלא. הנה כמה מהם:

מינרלים – ציר עצמות בבישול ארוך מכיל גם מינרלים שונים החיונים לבריאותנו ונמצאים בחוסר תמידי – סידן, מגנזיום, זרחן וגופרית.

חומצה היאלורונית – מדובר בחומר המדובר ביותר בתחום היופי הן בשימוש פנימי והן בשימוש חיצוני. מלבד השימושים הקוסמטיים שלה, חומצה היאלורונית נחקרת עם הרבה תקווה כחלק מטיפול בכאב ובעוד תחומים פורצי דרך. המקור העשיר ביותר המוכר הוא רגלי עופות, כןהחלק עם הציפורניים. די קשה להשיג אולם זה אמור להיות שווה את המאמץ. אם תמצאו מקור מוצלח נשמח אם תעדכנו בתגובות.

גליקוזאמינוגליקנים (GAG) – מדוברבמשפחה שלמה של חומרים ולא חומר אחד בלבד אשר מסייעים לשיקום רקמות החיבור והסחוסים. החבר המוכר ביותר במשפחה הזו הוא גלוקוזמין אשר נמכר כתוסף תזונה תחת השם שהפך כברלחצי גנרי 'מגה גלופלקס'

מה בין עופות, חיות מרעה ודגים

כעיקרון אין הרבה הבדל בין הרכבי הסחוסים בבעלי חיים שונים, אולם אנו חיים בעולם האמיתי ועקרונות לא תמיד תופסים כאן.

עצמות דגים הן הדקות ביותר ולכן גם המהירות ביותר לבישול כך שלאחר כמה שעות העצמות כבר מתפוררות לגמרי. לכן ציר דגים משמש כמקור נפלא למינרלים.

מי שמעוניין בציר שומני יותר יכול להשתמש בראשי דגים.

עצמות עוף זקוקות למעט יותר זמן על מנת להוציא את המינרלים מתוך העצמות, אבל עדיין הרבה פחות מבקר. לעומת זאת עצמות משמשות גם כמקום שבו גוף החיה מאחסן את הרעלים, וגידול העוף בישראל אינו נקי מרעלים אם לומר בצורה נקייה. מהשאומר שאם אתם מעוניינים לחלץ את המינרלים מציר העוף שלכם, כדאי מאוד שתשתמשו בעצמות עופות אורגניים או לפחות עופות שגדלו בצורה הטובה ביותר שאתם יכולים להשיג.

הודו בישראל אינו מומלץ, ונכון להיום אין כלל גידול איכותי של תרנגולי הודו.

עצמות בקר דורשות זמן ארוך מאוד על מנת להוציא חלק מהמינרלים מתוךהעצם – לרוב מדובר על זמן שמתחיל ב48 שעות. לרוב אני ממליץ להשתמש בעצמות בקר לצורך ציר ג'לטיני ולא בשביל ציר שהדגש בו הוא על מינרלים. בשביל ציר ג'לטיני 6-8שעות מספיקות. את הציר כדאי לבסס על עצמות מפרקים וניתן לשלב עם גידים.

לגבי כבש וחזיר, המצב זהה ומבחינת ההכנה, ההנחיות זהות.

לסיכום

בניגוד לאגדה, ציר עצמות לא יוכל להעיר את המתים, אולם מדובר ברכיב שמסוגל להוסיף המון בריאות לתזונה שלכם. תוסיפו את עצם העובדה שמדובר ברכיב מזון סופר זול, בוודאי ביחס לאיכויות המרפא שלו ותבינו למה כדאי לכם לאמץ אותו לביתכם.

בניו יורק כבר רווח הטרנד של שתיית כוס ציר מרק בבוקר כתחליף לקפה,וכנראה שזהו רק עניין של זמן עד שזה יגיע גם אלינו. במהרה בימינו.