מצבים שונים (על פי סדר)
א
אי סבילות לאינסוןלין היא מצב בו הגוף מתקשה להשתמש באינסולין. אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב ותפקידו העיקרי (לעניין שלנו כרגע) הוא להכניס סוכר לתוך התאים ובעיקר לתוך השרירים כאשר רמות הסוכר בדם גבוהות. במצב של אי סבילות לאינסולין רמות הסוכר בדם נשארות גבוהות למשך זמן ארוך יותר לאחר אכילה, מצב קל של אי סבילות לאינסולין ייקרא טרום סכרת או סכרת גבולית ומצב חמור ייקרא סכרת סוג 2.
אי סבילות לאינסולין יכולה לגרום למגוון גדול של בעיות בריאות וסיבוכים, ורצוי לאבחן ולטפל בהם בהקדם האפשרי. כמה שמחכים יותר זמן כך נגרם יותר נזק כאשר חלקו יהיה בלתי הפיך. בין השאר פגיעה בכלי הדם, כבד שומני, פגיעה בעצבים, יתר לחץ דם, החלמה איטית מפצעים וחבלות, נזק לכליות עד כדי אי ספיקת לב ועוד שורה ארוכה שרק מלחשוב עליה אני מפחד.
הטיפול יכלול קודם כל תזונה שכוללת פחות פחמימות ויותר חלבון, שומן וירקות עשירים בסיבים מסוגים שונים. כאשר אוכלים פחמימות, חשוב לשלב אותן עם מאכלים שונים המעכבים את קצב ספיגת הפחמימות לדם (ערך גליקמי מתון). כלומר שילוב של ירקות חלבון ושומן ביחד עם הפחמימות.
עד כמה להוריד את כמות הפחמימות בתזונה? זהו דבר שמשתנה מאדם לאדם על פי עד כמה חמורה האי סבילות שלו לאינסולין, רמת הפעילות הגופנית שלו ועוד. נקודת הקצה של הסקאלה היא תזונה קטוגנית עם כמות אפסית של פחמימות, אבל הרוב הגדול של האנשים לא צריכים לגשת לנקודת הקצה הזו ויוכלו למצוא את עצמם בפליאו 2.
ב
ג
גאוט היא סוג של דלקת פרקים הנגרמת מהצטברות והתגבשות של חומצת שתן במפרקים, חומצת שתן היא תוצר פירוק של חלבון ולכן תזונה (יחסית) דלה בחלבון תהיה רלוונטית. פעמים רבות אצל אנשים המפתחים גאוט ישנו ליקוי בפירוק פרוקטוז התורם לתגובה הדלקתית הכללית.
חשוב גם להבין שגאוט הוא מחלה מטאבולית ושהחולים בגאוט הם בעלי סיכוי גבוה לפתח מחלות נוספות דוגמת אי סבילות לאינסולין (סוכרת סוג 2), יתר לחץ דם, כבד שומני והשמנה בטנית. הכיוון התזונתי הטיפולי יהיה תזונה אנטי דלקתית דלה בחלבון ודלה בפרוקטוז. פרטים נוספים ואפשרויות טיפול וליווי אפשר למצוא בפליאו 2
ד
ה
הפרעת קשב וריכוז היא לא מחלה, אבל היא גם לא מצב אופטימלי. זהו מצב בו חוסר איזון נוירולוגי משפיע על התפקוד השכלי ולעיתים גם הרגשי ופוגע באיכות החיים.
הטיפול התרופתי הקיים הוא מטפל בסימפטומים בלבד למשך מספר שעות ועבור רבים אינו מספיק. כמו כן הטיפול התרופתי לפעמים גורם לתופעת לוואי לא רצויות או שלא ניתן לקחת את התרופות האלו עקב התנגשות עם תרופה או מצב רפואי אחר (הריון למשל).
חלק מהתופעות של הפרעות קשב יכולות להיות מיוחסות לתגובה דלקתית או חיסונית המתרחשת במוח ובאמצעות הסרה של מאכלים בתזונה ניתן לשפר את המצב. גורם נוסף שעשוי להיות מעורב הוא חוסר איזון של מנגנון ויסות האנרגיה ורגישות מוגברת לאינסולין במוח, תזונה דלה בפחמימות באופן יחסי יכולה להועיל במקרים אלו. חוסרים תזונתיים שונים יכולים להיות גם הם מעורבים והשלמה של אותם חוסרים תזונתיים יכולה לעזור במקרים אלו.
תזונת פליאו 3 כוללת את כל המרכיבים הללו עם תזונה דחוסה בנוטריאנטים ובדגש על נוטריאנטים רלוונטים למוח ולמערכת העצבים, דגש על חומרי מזון אנטי דלקתיים והתייחסות לחיידקי המעי ולמאזן אנרגטי יציב ולא רק מבוסס פחמימה. אפשר לאכות בתזונה זו גם במקביל ללקיחת התרופות הסימפטומטיות אולם מומלץ לעקוב מאחר וככל שהתזונה תעזור ולשפר את תפקוד מערכת העצבים והמוח הצורך בתרופות יקטן, מה שעלול לגרום לתופעות מקבילות למינון עודף של התרופה (במילים אחרות תצטרכו להפחית את המינון לאורך זמן, לפעמים עד כדי הפסקה מוחלטת)
ראו ירידה במשקל.
באופן עקרוני נתייחס למצב כמו אל הפרעת קשב וריכוז. המנגנונים הפזיולוגים די דומים, אם כי ייתכנו גורמים רגשיים או אחרים שיהיה כדאי לשלב כדי לשפר את המצב.
נקודת הבסיס היא שזוהי מחלה אוטואימונית, וככזו הטיפול הבסיסי יהיה עם פרוטוקול התזונה האוטואימוני.
בנוסף לחולים במחלה הזו יש כמעט תמיד בעיה במטבוליזם של פרוקטוז ונטייה לאי סבילות לאינסולן. שני אלו מעורבים בהיווצרות הדלקת. כך שבנוסף לדגשים האוטואימוניים צריך גם להקפיד על תזונה דלה בסוכרים פשוטים ובעלת ערך גליקמי מתון. ירידה בריאה במשקל ושמירה על רקמת שומן תקינה ולא עודפת גם הם משמעותיים לצורך שמירה על רמיסיה ארוכת טווח.
עקב העובדה שהטיפול במחלה כולל גם כמות נכבדה של טיפולים אנטיביוטיקה, גם דאגה לאוכלוסיית חיידקי המעי תהיה חלק מהפרוטוקול.
בסך הכל הטיפול פשוט הרבה יותר ממה שזה נשמע כאן, אבל כדי ליצור שינוי שיחזיק יש צורך בהסתכלות מקיפה ולא רק טיפול נקודתי לטווח הקצר. המחלה הספציפית הזו מגיבה בצורה נפלאה לטיפול התזונתי בתוך תקופה קצרה ביותר.
ו
ז
ח
ט
זוהי בעצם אי סבילות לאינסולין במצב התחלתי או קל יותר מאשר סכרת סוג 2. אם לא תטפלו המצב יחמיר בוודאות. כדאי לטפל עכשיו ולא לחכות לנזקים בריאותיים גדולים יותר. תזונה דלה בפחמימות ועשירה בחומרי הזנה היא הכיוון, שזה פליאו 2 כמובן
טריגליצרידים הם הדרך של בעלי חיים לארוז אנרגיה עודפת ולאחסן אותה בתאי שומן. לכן טריגליצרידים עולים כאשר אוכלים יותר מדי ועולים במשקל. (הם יכולים גם להיות גבוהים גם במהלך ירידה מהירה בשומן).
אצל רוב האנשים עם טריגליצרידים גבוהים, זה יהיה קשור לאכילה של כמות גדולה של פחמימות, אבל מעטים זה יהיה קשור לכמות גדולה של אכילת שומן. כמעט בלתי אפשרי להגזים בכמות החלבון (בהקשר של טריגליצרידים לפחות).
לכן כל תזונה שתוביל להגבלה קלורית תעזור אבל הכי טוב תהיה תזונה עשירה בחומרי הזנה מגוונים ודלה יחסית בפחמימות תהיה כיוון טוב לטיפול בטריגליצרידים גבוהים. שזו התזונה של פליאו 2.
ערכים גבוהים מאוד של טריגליצרידים (כמה מאות) יכולים להיות תוצאה של גנטיקה. מה שעשוי להצריך התאמות תזונה מיוחדות. במקרים של רמותטריגליצרים מאוד גבוהות ובמיוחד כאלו שלא מגיבים לשינוי תזונה, כדאי לבצע בדיקות גנטיות לבירור.
י
ילדים באופן עקרוני אינם צריכים תזונה שונה מיוחדת ממבוגרים. אולם בגלל שילדים גדלים ומתפתחים כל מחסור תזונתי יכול להיות בעל משמעות ארוכת טווח על המשך ההתפתחות שלהם.
חשוב שילדים יקבלו מספיק מהנוטריאנטים החיוניים הבאים: מספיק חלבון, מספיק ברזל (ובעיקר בצורה שנספגת טוב), שומנים איכותיים להתפתחות המוח ומספיק קלוריות. מעבר לכך ילדים צריכים את מה שמבוגרים צריכים. תזונה מגוונת וכמה שפחות ג'אנק. כמו שמתואר בפליאו 1
בשביל לרדת במשקל צריך פשוט לאכול פחות ממה שמוציאים.
גישת הפליאו אומרת שהדרך הכי טובה לרדת במשקל לטווח ארוך היא להיות בריאים, לאזן את מנגנוני הרעב והשובע ופשוט לאכול מגוון. פליאו 1 נועד בשביל זה בדיוק.
כ
כאב כרוני הוא מצב הגורם לעומס גדול על מערכות שונות בגוף. בינהן מנגנוני הדלקתיות, מנגנוני והורמוני הסטרס, איכות השינה, היכולת לבצע פעילות גופנית וגם הרעב.
כך שבמצב זה שבו יש צורך בחומרי הזנה רבים ושונים יש קושי להכניס ולעכל אפילו את הבסיס. תזונה עשירה בחומרי ההזנה של המוח ובמיוחד כולין יכולה לעזור גם לכאב עצמו (במידה מסויימת) אבל בעיקר בתוצאות המשניות של הכאב.
כל זה כאמור אינו תחליף לטיפול במקור הכאב בין אם הוא מכאני (כמו פריצת דיסק למשל) או אם הוא מערב מנגנונים שונים כמו פיברומיאלגיה (שעליה כתבתי בנפרד)
כבד שומני הוא מצב בו שומן מצטבר בכבד. מאחר והכבד הוא אחד האיברים הכי עסוקים בגופנו, מצב זה עלול להשפיע על התפתחות של מחלות רבות אחרות. כמובן שללא טיפול מצב זה נוטה להחמיר עד כדי פגיעה בלתי הפיכה בכבד.
הגורם המוכר ביותר לכבד שומני הוא צריכה מופרזת של אלכוהול. הטיפול העיקרי לכך הוא הפסקה של שתיית אלכוהול. אם כי ניתן לעזור ולהגן על הכבד במידה מסויימת גם תוך כדי המשך צריכת אלכוהול.
המצב השני נקרא כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD) והוא נגרם על פי רוב כתופעת לוואי של סכרת סוג 2, עודף טריגליצרידים בדם, צריכה גדולה מאוד של פרוקטוז, תזונה עשירה בשמן מכונות (שמני זרעים מזוככים), תזונה דלה מאוד בויטמינים ותזונה דלה מאוד בסיבים. כפי שמתואר בפליאו 2
הטיפול יהיה תזונה ששמה דגש על צריכת פחמימות ושמני זרעים נמוכה ושפע של נוטריאנטים החיוניים לריפוי ושיקום הכבד. בדרך כלל ירידה במשקל תהיה מאוד מועילה גם היא לטיפול בכבד השומני (כאשר יש משקל עודף ברקע). טיפול בצמחי מרפא שתומכים בפעולת הכבד יכול להיות מאוד מועיל ולתמוך בתהליך.
גורמים אחרים לגמרי לכבד שומני יכולים להיות מחלה אוטואימונית של הכבד ו/או דרכי המרה (עם טיפול באמצעות תזונה אוטואימונית), או נזק מתרופות מסויימות (ניתן לטיפול ברמה מסויימת עם תזונה מותאמת אישית ותוספי מזון רלוונטיים).
כולסטרול הוא חלק ממנגנון השינוע של שומנים בגוף. בהנחה שסוג השומנים שאדם אוכל אינה איכותית יהיה אפשר למצוא קשר בין רמות גבוהות של כולסטרול לבין סיכון למחלות לב. כמו כן ישנם מצבים בריאותיים שונים (במיוחד תת פעילות של התריס) וסגנונות אכילה שונים (תזונה דלה מאוד בפחמימות) שיכולים להיות הגורם לרמות גבוהות של כולסטרול.
מה שעולה מכל זה הוא שרמות גבוהות של כולסטרול צריך לראות בתוך ההקשר הרחב יותר של הבריאות ולהבין אם זוהי בעיה אמיתית ואם כן איך לטפל בה. הייתי רוצה לומר לך שהמקום להתחיל בבירור הזה הוא אצל רופא המשפחה, אבל לצערי רוב הרופאים (בישראל לפחות) עדיין מתייחסים לרמות כולסטרול גבוהות של כולסטרול כמו רמות גבוהות של סוכר – גורם מסוכן שמחייב טיפול דחוף.
אז את כיוון הבירור תאלצו לעשות לבד עם העשרה של מידע מהרשת. המקום הראשון להתחיל בו הוא שאלון ASCVD (באנגלית) שהוא מודל הערכת סיכון של כולסטרול של איגוד הקרדיולוגיה האמריקאי, אליו כדי לצרף הערכת איש מקצוע שתתייחס לכלל הגורמים (אפשר לקבוע פגישת ייעוץ קצרה איתי מכאן).
מבחינת הטיפול במצב, כעיקרון תזונה עשירה במספיק סיבים תעזור, כמו גם הקפדה על תזונה דחוסה בנוטריאנטים מהחי ומהצומח וטיפול בגורמים משלימים כמו עישון, סטרס וכל גורם משלים אחר. בגדול התזונה המומלצת נמצאת תחת הקטוגריה של פליאו 2.
הסבר מעמיק יותר אבל מנוסח בשפה פשוט ולא מקצועית אפשר למצוא במיני קורס שלי בנושא (בתשלום)
ל
יש גורמים שונים שיכולים להיות מעורבים במצב זה. לכן חשוב מאוד לבצע בירור רפואי כדי למצוא מה הם. לחץ גם גבוה יכול להיות ראשוני או שניוני. שניוני הוא מצב בו המחלה נגרמת ממשהו אחר ואז צריך לטפל בגורם הזה. בין הסיבות הנפוצות נמצאים בעיות בכליות או בזרימת הדם לכליות, בעיה הקשורה להורמוני יותרת הכליה או יותרת התריס. ההמלצה היא לטפל קודם כל בגורם הראשוני ולראות את לחץ הדם מתאזן.
אולם קיימים גם גורמים ראשוניים ליתר לחץ דם והם כוללים ירידה בגמישות כלי הדם, סטרס כרוני, מחסור בשינה, מחסור בתנועה ופעילות גופנית, סוכר גבוה בדם, ודלקת כרונית בכלי הדם. פרוטוקול פליאו 2 אמור גם לטפל במצב זה, אם צריך לשים דגש גדול יותר על הגורמים המשלימים שאינם תזונה כמו שינה איכותית, פעילות גופנית והרגעה.
מ
נ
ס
סכרת נעורים היא מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון תוקפת את התאים המייצרים אינסולין בלבלב ולכן אין שום ייצור של אינסולין אצל החולים במחלה. ישנם פרוטוקולים תזונתיים טיפוליים שונים ובראשם התזונה של ד"ר ברנשטיין. אין לי עדיין חומר באתר על התזונה הספציפית הזו, אז מקשר לקולגות מבלוג דל פחמימות). זהו פרוטוקול תזונתי ספציפי מאוד. וחשוב לומר שהוא מתאים לסכרת נעורים בלבד ולא רלוונטי לשאר סוגי סכרת.
זוהי בעצם מחלה מטאבולית בה עקב אי סבילות לאינסולין קיים אינסולין בדם אולם הוא לא מצליח להכניס את הסוכר (גלוקוז בעצם) לתאים. לכן רמות הסוכר בדם עולות, וזה מה שגורם לסיבוכים השונים. סוכרת מוגדרת כאשר רמות הסוכר הן ברמה מסויימת, רמות נמוכות יותר יקוטלגו כטרום סוכרת.
המחלה האמיתית אינה סוכרת אלא אי סבילות לאינסולין. משום מה קוראים למחלה בשם אחד כאשר היא בשליטה ובשם אחר כאשר היא לא מאוזנת.
ניתן לרפא סכרת באמצעות תזונה, אולם המחלה האמיתית שהיא אי סבילות לאינסולין אינה ניתנת לריפוי, רק לאיזון וניהול. פליאו 2 היא הדרך הטובה ביותר לניהול רמות הסוכר בדם.
סוכרת לא מטופלת יכולה לגרום בסופו של דבר להרס של התאים המייצרים אינסולין בלבלב, מה שיצריך תזונה קרובה יותר לזו שבסכרת נעורים.
ע
משקל נמוך הוא מצב מורכב שעלול להיות בעל השפעות בריאותיות רבות. יש כמה סיבות אפשריות שצריך לברר כאשר מחפשים את
קודם כל חשוב להפריד בין עלייה במסת שריר אצל מי שיש לו מעט שריר לבין בנייה של שריר ופיתוח גוף באופן מוגבר.
בשני המצבים המרכיב הראשון יהיה בכלל אימון. צריך להפעיל את השרירים ולגרות אותם כדי שהם יגדלו. קחו את הזמן לעשות את זה לאט ובצורה נכונה. רצוי להתייעץ עם מאמן כושר לפחות בהתחלה.
מהבחינה התזונתית אנחנו רוצים מספיק חלבון בתזונה במהלך היום (לא חייב להיות מיד אחרי האימון), וכדי לשפר את האימון רצוי גם כמות גדולה יחסית של פחמימות. במיוחד אחרי האימון. זאת כדי להעלות את רמות האינסולין. על תזונה שבה מקפידים על רמות אינסולין נמוכות (תזונה דלה בפחמימות, קטוגנית וכו') קשה הרבה יותר ואיטי הרבה יותר להעלות את מסת השריר)
גורם נוסף שיכול להיות משמעותי אצל הרבה מהאנשים וכדאי לבדוק אותו הוא רמות הטסטוסטרון. במיוחד אצל גברים אבל לא רק. טסטוסטרון תורם לבניית שריר ולהיפך. יש דרכים שונות לסייע להעלאת הטסטוסטרון.
ערפול מחשבתי יכול להיגרם ממספר סיבות שונות שצריך לבחון. הגורם הראשון האפשרי הוא תת פעילות של בלוטת התריס (גם מצב תת קליני של הבלוטה וגם תת פעילות מטופל תרופות אבל במינון לא מותאם). הטיפול במקרה זה יהיה טיפול ואיזון פעילות בלוטת התריס.
הגורם השני האפשרי הוא חלק מתסמיני דיכאון. גם כאן צריך להתייחס קודם כל למצב הראשוני.
עוד גורם אפשרי הוא אנמיה על רקע חוסר בברזל או על רקע של חוסר בבי 12.
אם שללנו את כל האפשרויות הקודמות אז סיכוי טוב שמדובר על רקע של הפרעת קשב או דלקת במוח. תזונה אנטי דלקתית עם נוטריאנטים ספציפיים למוח יהיו כיוון טוב. אם מדובר בגורמים שנוטים יותר לדלקת אז התגובה תהיה לרוב מהירה יותר בעוד שאם מדובר ברקע של חוסרים תזונתיים אז השיפור יכול להיות איטי יותר. לעוף פרטים בפליאו 3.
פ
תזונה אינה יכולה לרפא פוסט טראומה. אבל תזונה יכולה לסייע להפחית את עוצמת הסימפטומים השונים ולשפר את איכות החיים בצורה משמעותית.
מודל התזונה הבסיסי יהיה התזונה לטיפול במוח ובמערכת העצבים, עם דגש מיוחד על חומרי ההזנה המועילים לתפקוד המוח ולהרגעת סטרס כמו אומגה 3, מגנזיום, ויטמין סי וויטמיני בי.
בנוסף דגשים תזונתיים והתנהגותיים שונים שיהיו רלוונטיים יהיו שיפור איכות השינה (יש לי על זה מיני קורס בתשלום שיכול לעזור), תרגול נשימות ופעילות גופנית קלה וסדירה.
זוהי מחלה דלקתית כרונית הכוללת איתה סטרס פזיולוגי ונפשי רב, פגיעה ביכולות הבסיסיות של החיים וכל זאת לצד (פעמים רבות) התעלמות או זלזול בחומרת המצב מצד הגורם הרפואי.
הטיפול התזונתי שיכול לסייע ובהחלט מסייע בשיפור המצב כולל את נקודת המפגש בין התזונה לטיפול במחלות דלקתיות כרוניות והתזונה לשיפור הנפש ומערכת העצבים. יחד עם זאת חשיפה לשמש, תרגול נשימות ופעילות גופנית רכה וקלה יכולים לעזור מאוד גם הם.
פציעות ספורט על פי רוב אינן קשורות ישירות לתזונה, אולם תזונה יכולה לעזור להחלמה מהירה יותר. שילוב של מספיק חלבון ובעיקר ג'לטין (שקיים בעיקר בבשרים בבישול ארוך ולא קיים כלל בחלבון צמחי) ביחד עם מספיק ויטמין סי (שנמצא בעיקר בפירות וירקות טריים). כך שתזונת פליאו מאוזנת (פליאו 1) תהיה כיוון מצויין. כמו כן כדאי להקפיד על כמות ואיכות טובים של שינה בלילה.