good-fats-bad-fats

שומנים, הטוב הרע והמכוער

הרבה אנשים מבלבלים בין שומן רווי ושומן טראנס וחושבים שמדובר באותו הדבר או לפחות מאוד דומים. למעשה לא יכולים להיות שני חומרים כה רחוקים זה מזה. נתחיל מלהסביר מה ההבדלים ביניהם ולאחר מכן מה ההבדל בינהם בגוף

כדי שתהיה לכם תמונה בראש בזמן שאתם קוראים, אתן לכם כמה דוגמאות לסוגי השמנים השונים:

דוגמאות קלאסיות לשומן לא רווי הם שמן זית, אבוקדו ואומגה 3.

דוגמאות טובות לשומן רווי הם חמאה ושומן מהחי (השומן של הסטייק למשל) וגם שמן קוקוס.

והשומן טראנס הקלאסי הוא מרגרינה או השמן שבציפס

שומן רווי ושומן לא רווי

החלוקה הראשונה של שומנים שרלוונטית היא בין שומן רווי לשומן לא רווי. שניהם חיוניים לגוף שלנו ולכל אחד מהם תכונות שונות.

השומן הרווי הוא יציב וקשיח. זאת משום שהוא בנוי משרשראות של פחמנים שכולם מחוברים באופן אחיד.

שומן לא רווי מכיל מקטעים בהם שני פחמנים מחוברים בינהם בקשר כפול ובכך נותנים למבנה גמישות. כל תא ותא בגופנו מורכב ממעטפת שומנית שחלקה שומן רווי וחלקה שומן לא רווי.

השילוב הזה בין השומן הרווי ללא רווי הוא זה משאפשר את גמישות התא ואת היכולת להכניס ולהוציא חומרים מהתא.

מולקולות שומן רווי ולא רווי

עוד נקודה חשובה להבנה היא ששומן לא רווי אינו חייב להכיל רק קשר לא רווי אחד, שומן לא רווי יכול להכיל כמה קשרים לא רוויים. ישנם שומנים חד בלתי רוויים וישנם שומנים רב בלתי רוויים.

קשרים לא רוויים (ציס וטראנס)

כל אחד מאותם קשרים לא רוויים יכול להיות באחת משתי צורות – ציס או טראנס.

אם לא שמעתם על המונח ציס מעולם, תרגישו בנוח – זהו מונח בכימיה. ציס הוא הצורה הטבעית של השומן, כאשר הקשר הוא ציס לא טורחים לציין זאת לרוב. קשר ציס הוא הקשר שתיארתי בפסקה הקודמת של שומן לא רווי עם פיתול.

שומן טראנס הוא שומן לא רווי שעבר תהליך עיבוד (חימום בלא נוכחות חמצן לרוב) שגרם לו לסיבוב בנקודה בה אמור להיות גמיש והופך אותו לקשיח.

קשר ציס וטראנס

שמנים לא רוויים יכולים להכיל כמה קשרים לא רוויים וכל קשר כזה יכול להיות ציס או טראנס. בתעשיית המזון ממשיכים בתהליך העיבוד זמן ממושך יותר ככל שרוצים שומן יותר קשה.

כך ניתן להגיע למגוון מרקמים במזון מעובד. החל מפריכיות של במבה, דרך מרגרינה רכה למריחה ועד לשומן בעל מרקם של גוש גבינה…

בכימיה מבנה החומר הוא זה שמאפשר את התפקוד שלו. הגוף אינו מסוגל להבדיל בין שומן טראנס וציס ולכן משתמש בשומן טראנס שאנו אוכלים שהוא שומן נוקשה במקומות שהוא צריך בהם גמישות של שומן לא רווי (ציס).

חוסר הגמישות הזה של התאים הוא אחד הגורמים להרבה מאוד מחלות מערביות ובראשן אי סבילות לאינסולין (סוכרת).

שומן רווי לא רווי וטראנס

לתגובה