"זהו פרוטוקול תזונה אשר מותאם במיוחד עבור הסובלים ממחלות אשר בבסיסם התפתחות אוכלוסיות פטריות וחיידקים מזיקים במעי דוגמאת קנדידה וSIBO."
-איתן בן מיור
דיאטת פחממות מסוימות (Specific Carbohydrate Diet) שנקראת גם תזונה דלה בעמילן (Low Starch Diet) יכולה לסייע גם למצבים כמו בעיות ספיגה ועיכול שונים. באמצעות התזונה הזו גם סימפטומים רבים של מעי רגיז יכולים להשתפר.
בבסיסו הפרוטוקול מדבר על הימנעות מאכילה של עמילנים ורב סוכרים מכל הסוגים ובעיקר מדגנים, קטניות, שורשים ופקעות עמילניים.
המדע מאחורי התזונה
העיקרון המרכזי מאחורי פרוטוקול דפ"מ הוא שמחלות מעי דלקתיות נוצרו כתוצאה מהתרבות של חיידקים ופטריות במעי הדק אשר משחררים רעלנים אשר פוגעים במעי.
מקור המזון העיקרי של אותה אוכלוסיית מעי עויינת היא עמילנים. כאשר במקרים קשים יותר יש צורך להימנע גם מפחמימות פשוטות (חד ודו סוכרים) בהתחלה.
מטרת פרוטוקול התזונה הזה הוא השבה לאיזון של חיידקי המעי, הפחתת הדלקתיות, שיפור העיכול ושיקום המעי עצמו.
תזונת דפ"מ מבוססת על הרעיון שפחממות פשוטות אשר נספגות בקלות לא נשארות זמן רב במעי ולכן הפטריות לא יכולות להשתמש בהן כמזון, ובצורה זו אוכלוסיית המעי המזיקה מורעבת.
הפרוטוקול הטיפולי
לצורך טיפול בחולי מעי דלקתי קיים פרוטוקול אשר הוא תחת סימן רשום (ולכן לא מפורסם כאן) בו במקביל להימנעות מהעמילנים מבצעים תהליך הדרגתי של שיקום מעי.
בסופו של דבר מדובר בתהליך די דומה לפרוטוקולים אחרים של שיקום מעי הקיימים ומוכרים בקרב אנשי הפליאו והם גם מוזכרים באתר זה. לאחר תקופה של שיקום המערכת, ניתן לנסות ולהכיר מזונות חדשים לתזונה.
ומה קורה בטווח הארוך יותר?
לאחר תקופה של שיקום המעי ושיפור המצב הדלקתי במעי ישנם אנשים אשר יכולים לאכול תזונה אדוקה פחות בעוד שאחרים נאלצים להימנע מעמילנים במשך כל חייהם בדומה לרמת האדיקות אשר נדרשת מצליאקים בהימנעות מגלוטן – כלומר שאצל אנשים רגישים מאוד גם שימוש בסכין אשר לא נשטף מספיק טוב או קרש חיתוך יכולים לגרום להתלקחות דלקתית.
איפה מתחבאים העמילנים?
בנוסף לדגנים ועמילנים אשר מכילים כמויות גדולות של עמילנים, תהליכי שימור וקירור מזון בבתי קירור עשויים לגרום להפיכת חלק מהסוכרים שבירקות שונים לעמילניים, וגם ירקות שישבו על המדף זמן ארוך או אפילו נקטפו באיחור יכולים להכיל עמילנים.
כמה דוגמאות מפתיעות הן תפוחים, בננות ואבוקדו אשר נשמרים זמן ממושך בחדרי קירור וחסה ערבית בת כמה ימים (בעיקר בעלים החיצוניים הבשרניים יותר)
אז מה עושים?
- קודם כל חשוב לדעת שלא כולם זקוקים להימנע בכזו קיצוניות מעמילנים.
- עמילנים קיימים אך ורק במזונות מהצומח, כך שכאשר יש ספק רצוי לאכול מזון מהחי.
- שומרים על אופטימיות, ומקווים שלאחר תקופת שיקום המעי רמת הסבילות לעמילניים תשתפר, או שפשוט ההגבלה הזו תיהפך לשגרה וכבר לא תרגיש מסובכת.
- ישנו כלי אבחוני פשוט ומדויק לזיהוי עמילנים – מזליפים טיפה של תמיסת יוד (לא פולידין) על המזון, ובמידה והוא מכיל עמילן היוד ישנה את צבעו מחום לכחול כהה. ותודה לברוך שממנו למדתי את הטריק האחרון.