תזונה ללא גלוטן מזיקה לכם?

שוב פעם לוקחים מחקר גרוע, ושוב פעם מציגים אותו בצורה מטעה. במקרה הזה הציגו את המצב כאילו תזונה נטולת לחם מזיקה לבריאות.

-איתן בן מיור

מאמר חדש שפורסם על החסרונות הבריאותיים האפשריים של תזונה נטולה גלוטן, שמצוטט ומתורגם לכל עיתון פופולארי ולכל בלוג. כולל לעברית. אז הבנו שאין ברירה וחייבים להסביר למה שום דבר לא השתנה.

אז מה היה לנו שם?

נתחיל במחקר עצמו: http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892
המחקר בעצם אסף נתונים משני מחקרי עוקבה גדולים (מחקר האחיות וHPFSS) שמרכזים נתונים על צריכת דגנים בקרב נשים וגברים שעברו אירוע לבבי.
ישנן כמה בעיות במחקר הזה:

  1. מחקרי שאלונים "estimated from food frequency questionnaires". המידע המופק משאלונים מושפע מהטיות שונות ונחשב למידע לא אמין. זאת מאחר והזיכרון שלנו מושפע מהטיות. הנה מאמר מרתק בנושא למי שמעוניין להעמיק
    http://www.creative-wisdom.com/teaching/WBI/memory.shtml
  2. המחקר הזה השווה נתונים רק בקרב כאלו שלקו באירוע לבבי. הוא לא בדק את הסיכון לאירוע לבבי בקרב האוכלוסיה הכללית "During 26 years of follow-up encompassing 2 273 931 person years, 2431 women and 4098 men developed coronary heart disease".
  3. המחקר לא השווה תזונה עם דגנים לתזונה נטולת דגנים, הוא חילק את המשתתפים לחמש רמות החל מצריכה גבוה ועד צריכה נמוכה של גלוטן" Compared with participants in the lowest fifth of gluten intake"
  4. במסקנות החוקרים עצמם כותבים שלא נצפה הבדל בסיכון לתחלואה לבבית בין הקבוצות, אבל, ואולי הבעיה הכי חמורה במחקר הזה, החוקרים מסיקים שתזונה נטולת גלוטן עלולה להוביל לסיכון מוגבר לתחלואה לבבית למרות שזה לא נבדק במחקר, ולא נצפה סיכון שכזה במחקר! ".

אני חוקר תסמכו על המילה שלי (גם אם אין לדברי ביסוס)

אבל החוקרים המכובדים הם אנשי מקצוע, בוודאי שהם יודעים על מה הם מדברים….
בראיון לכתבה החוקרים אומרים שלמעשה, הסיכון למחלות לב עשוי להיות אפילו גדול יותר, מאחר ועם הפחתה בצריכת הדגנים ישנה גם הפחתה בצריכת הדגנים המלאים אשר כולנו יודעים שחשובים לבריאות הלבבית.

"In fact, the researchers say the risk of heart disease could actually be greater with a gluten-free diet – not because of a lack of gluten, but because going gluten-free tends to reduce the number of whole grains you eat as well, which are known to boost heart health".

אז על איזה מחקר הם מסתמכים? זה למשל (שבדק בכלל את ההשפעה של דגנים על הסיכון לסכרת)
ומה בדקו במחקר הזה? נכון, השוו את הסיכון לסכרת בצריכת דגנים מלאים למול צריכת דגנים מזוקקים, לא אל מול הימנעות מדגנים. האם זה אומר שהימנעות מדגנים מזיקה? ממש לא.

לסיכום

האם הוכח שדגנים הם רכיב תזונה חיוני? על פי המידע שיש לנו, ובטח שעל פי המחקר הזה – התשובה היא לא.

גם פחמימות, גם סיבים תזונתיים וגם ויטמינים ומינרלים ניתן להשיג די בקלות מקבוצות מזון נוספות…

לתגובה