פליאו 2
למחלות המערב
לטפל במחלות העולם המודרני.
זו התזונה המתאימה לטיפול במגוון המחלות המטאבוליות. סוכרת וטרום סוכרת, כבד שומני, יתר לחץ דם, מחלות לב, חוסר איזון של שומנים בדם וכל הסיבוכים שיכולים להיות קשורות לכך.
למי זה מתאים?
זו התזונה המתאימה למי שכבר ניזוק מאורח החיים המערבי. בשלב הזה כבר לא מספיק לנקוט בפעולות מניעה אלא כבר צריך לטפל בבריאות. כמה שמתחילים לטפל מוקדם יותר כך אפשר יהיה לתקן יותר. לפעמים אפשר יהיה לחזור להיות בריאים לגמרי ולפעמים אפשר רק לעצור או להאט את המשך ההידרדרות. הרבה תלוי בשלב בו אנו מתחילים לטפל בעצמנו.
אז אם יש לך אי סבילות לאינסולין, סוכרת או טרום סוכרת, זו התזונה בשבילך. זו אינה התזונה המתאימה לסוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים)
אם קיבלת תרופות לאיזון הסוכר, זו התזונה בשבילך. כשמצבך ישתפר יש סיכוי טוב שהתרופות הללו כבר לא יהיו נחוצות.
אם יש לך כבד שומני, כבד מוגדל או אנזימי כבד מוגברים, התזונה הזו תוכל לעשות לך רק טוב.
אם השומנים בדם שלך גבוהים, לא מאוזנים, מדאיגים את הרופא שלך או אותך, זו התזונה עבורך.
אם לחץ הדם שלך גבוה, קופץ או שהוא מאוזן באמצעות תרופות זו התזונה עבורך.
אם יש לך את השילוב של מעט שרירים עם השמנה בטנית, זו התזונה עבורך.
אם יש לך גורמי סיכון למחלת לב וכלי דם, וגם אם עברת אירוע לבבי, התזונה הזו תוכל להתאים לך.
התזונה יכולה להתאים במצבים הבאים
סכרת סוג 2
טרום סכרת
כבד שומני
יתר לחץ דם
מחלת לב
שומנים גבוהים בדם
מה אוכלים
זו עדיין תזונת פליאו, כלומר שפע של מזון מהחי ומהצומח. אבל כאן יהיו לנו כמה דגשים. אבל הדגשים הללו יהיו חייבים להיות מבוססים על המצב שלך.
יש לך אי סבילות לאינסולין? (סכרת וטרום סכרת) חשוב לשמור על כמות פחמימות קטנה יותר.
גאוט? יהיה צורך להגביל אם כמות החלבון והפרוקטוז (סוג של סוג שקיים בפירות)
אז בקיצור מדובר בסוג של פליאו שכולל הרבה יותר ירקות ירוקים וכמות מתונה יותר של פחמימות. כמה פחות? כמה שצריך ואפשר כדי שרמות הסוכר שלך יישארו מאוזנות לאורך היום.
מה לא אוכלים
לא אוכלים שמן מכונות – שזה אומר שמן קנולה, שמן סויה, שמן תירס וכל שאר השמנים המזוככים. וגם לא שמנים מוקשים או מוקשיםחלקית (שזה השם העדכני למה שפעם נקרא מרגרינה). סעיף זה מוריד לנו כבר הרבה מאוד מהג'אנק המעובד..
בנוסף גם לא אוכלים לחם ומאפים מכל סוג. גם לא לחמים מקמחים 'בריאים' כמו שיפון או כוסמין, ובטח שלא לחמים ללא גלוטן שמכילים חומרים לא פחות בעיתיים.
לא שותים סוכרים או ממתיקים מלאכותיים. אבל דווקא סוכר הוא לא משהו שאסור לאכול בתזונה. פשוט צריך להימנע מהגזמה שלו. כף סוכר בתבשיל היא לא הבעיה, וגם לא דבש ברוטב לסלט.
כאן זה מסתבך, כי מדובר על כמויות ולא על כן או לא. אבל כמות הפחמימות צריכה להיות מתונה ובעיקר לא לאכול פחמימות לבדן וכך גם לגבי חלבון שצריך לאכול אותו בכמות מתונה (שכמו עם הפחמימות, זה אומר לא לאכול חלבון לבד אלא בשילוב עם ירקות ושומן איכותי).
מה ההבדל בין זה לבין קטו?
קודם כל חשוב להבין שיש חפיפה מסויימת. אבל יש הבדלים והם יהיו מאוד משמעותיים בעיקר בטווח הבינוני והארוך (3 חודשים והלאה), ומאחר ואנחנו רוצים להיות בריאים למשך עוד הרבה שנים, כדאי לחשוב על זה.
המטרה הבסיסית בתזונה הקטוגנית (קיטו בקיצור) היא רמות הקיטונים בדם. זה מאוד פשוט למדידה, זה מדד אובייקטיבי וקל לעקוב אחריו. אבל הוא לא אומר הרבה לגבי הבריאות שלנו למרבה הצער.
בגישת הפליאו המרכיב הבסיסי הוא איכות. אנו רוצים להשתמש במזונות איכותיים בלבד ולעקוב אחרי המדדים הרלוונטיים אלינו באופן אישי. האובייקטיביים והסובייקטיביים. אחד צריך לעקוב קודם כל אחרי רמות הסוכר בדם לאחר הארוחות, שני צריך לעקוב אחרי לחץ הדם ושלישי צריך לתייחס קודם כל לרמות האנרגיה שלו. אבל תמיד לחשוב על איכות קודם כל.
אז השאלה הגדולה בתזונה הקטוגנית תהיה האם זה יוציא אותי מקיטוזוס? ובפליאו השאלה הראשונה תהיה האם זה איכותי? והשאלה השניה תהיה האם זה טוב עבורי?
במה להתמקד?
באופן כללי כדאי להתייחס לתזונה כמו פליאו דל פחמימה ועשיר בירקות ירוקים. להקפיד על אכילה על פי רעב ושובע וקצת למידה עצמית כדי למצוא מה מתאים לי.
מעבר לזה צריך להבין מה בכלל המטרות שלי? מה הבעיות שלי? ומשם להתחיל את הכיוונונים.
לא חייבים לעשות את השינוי לבד
אם יש לך טרום סכרת או סכרת סיכוי טוב שפשוט מעבר לתזונה זו תצליח לאזן ולשפר את המצב שלך. אבל לעומת זאת אם יש לך מצב מורכב יותר שמשלב כמה מחלות יחד כמו יתר לחץ דם עם סכרת וכבד שומני, או אם יש לך כבר כמה תרופות כרוניות – אז רצוי לבצע את השינוי ביחד עם ייעוץ מקצועי. כך יהיה ניתן לשפר את המצב בצורה בטוחה, ועם סבירות טובה גם להוריד בהדרגה את התרופות לאחר שהן כבר לא יהיו נחוצות יותר.
אשמח לעזור לך לעשות את השינוי בצורה חכמה ונכונה. נתחיל בלהבין מה בדיוק המצב שלך ולמפות מה דחוף יותר לטיפול מהיר ומה יכול לחכות להמשך.
וממש כמו עם הפליאו להרזיה, גם כאן יצרתי מדריך וידאו מקיף שיעזור לך להבין איך לעקוב אחרי המצב ואיך להצליח בתהליך שיביא אותך לבריאות ארוכת טווח.
האפשרויות שאני מציע כדי להיכנס לתזונה הן פגישת אבחון וייעוץ תזונה ביחד בשילוב התוכנית הדיגיטלית 'איך לא למות', או למי שזקוק לתמיכה המתמשכת – אני מציע גם אפשרות של ליווי הכל כלול למשך 6 חודשים. כאשר הכל כלול אומר שלאורך תקופת הליווי אפשר (וצריך) לשאול הכל, לעדכן באופן קבוע בוואטסאפ או במייל וגם ניפגש כמה פגישות שצריך.
את הפגישות אפשר לקיים אצלי בקליניקה שבקיבוץ עין שמר או בשיחת וידאו (לרוב זום). כל שאר הפרטים בפנים.