דמנציה היא שם כולל למחלות ניווניות אשר פוגעות במוח בעיקר בגיל המבוגר. מחלה ניוונית במוח היא דרך מנומסת לומר שהמוח מתפרק לאיטו. אלצהיימר היא צורת ההופעה הנפוצה ביותר של דמנציה, אולם מלבד בשביל ספרי הרפואה אין שום חשיבות להבדל בין צורות הדמנציה השונות. אלצהיימר משמש כשם גנרי לדמנציה וגם לתיאור ירידה בתפקודי הזיכרון בגיל המבוגר.
האבחון הקליני של המחלה אפשרי רק בשלב מאוחר יחסית של המחלה, אולם עם מעט תשומת לב ניתן לזהות את הירידה הקוגנטיבית מבעוד מועד ולהתחיל לטפל. למעשה, ההמלצה הטובה ביותר צריכה להיות שאם יש לכם מוח, אז בגיל מסויים כדאי לכם להתחיל בצעדי מניעה, כי הדמנציה מעבר לפינה.
המוח בגיל השלישי
פעם פעם, לפני עשר שנים עדיין האמינו שהמוח מתפתח עד בערך גיל עשרים ומשם הוא רק הולך ומתדרדר. אולם מאז המחקר התפתח ואנו יודעים שהמוח ממשיך ליצור קשרים חדשים כל הזמן אולם תהליכי ההרס מתקדמים כל הזמן, כך שצריך לעבוד קשה יותר כדי לעמוד בקצב. כל הזמן מתרחשים בגופנו תהליכי הרס ותהליכי בנייה, אולם עם הגיל תהליכי הבנייה מאיטים בעוד שתהליכי ההרס ממשיכים באותו הקצב ואף מאיצים. זו אינה גזירת גורל.
כולסטרול נמוך
תהליכי הבניה מאטים מסיבות שונות, אולם על חלקן אנו יכולים להשפיע. אחד המרכיבים החשובים ביותר לבנייה ושיקום של המוח הוא כולסטרול. למעשה המוח בנוי ברובו מכולסטרול (יש יותר מים, אבל מי סופר אותם). אז בזמן שהמוח שלנו צריך כמה שיותר כולסטרול בשביל לבנות את עצמו, כולם מקבלים תרופות שתפקידן היחיד הוא להוריד את הכולסטרול ביחד עם המלצה להפחית את הכולסטרול שצורכים בתזונה. למעשה זה טיפה יותר מורכב, כי גם אצל מי שהכולסטרול שלו אינו נמוך, לרוב הכולסטרול יהיה מחומר לא איכותי. כולסטרול הוא רכיב שומני וחלבוני שאיכותו שווה רק לאיכות השומנים שאנו אוכלים. אז גם מי שלא לוקח סטטינים אבל רוב תצרוכת השומן שלו תהיה משומנים מחומצנים ושמני טראנס, הכולסטרול שלו יהיה לא איכותי ולכן המוח שלו ייבנה בצורה לא יציבה. לכן חשוב לאכול כולסטרול ושומנים איכותיים.
זה כמו בסיפור של שלושת החזירונים שהבתים שהיו עשויים מקש ומעץ התפרקו בקלות. זה המוח שלכם, תבנו אותו מחומרים איכותיים.
ישנם חומרים רבים שמרכיבים את המוח, אולם את רמות הכולסטרול ניתן למדוד בקלות. חומרים כמו כולין, ויטמיני בי, מגנזיום, אומגה 3 ועוד קשה יותר למדוד אולם את רמות הכולסטרול אפשר למדוד בקלות. רק הבעיה היא שהרופאים שמודאגים מפני מוות מרוכזים בהורדת ערכי הכולסטרול בעוד שהמוח זקוק לרמת כולסטרול גבוהה.
אומר זאת בצורה פשוטה ובוטה:
יש קשר ישיר בין רמות כולסטרול כללי נמוך ובין דמנציה – ככל שיש רמות נמוכות יותר של כולסטרול כך הסיכון לדמנציה עולה.
סכרת סוג 3
גורם סיכון נוסף התורם לדמנציה הוא אי סבילות לאינסולין במוח. אי סבילות לאינסולין פירושה שתאי המוח אינם מצליחים להכניס את הגלוקוז והאינסולין לתוכם, מה שמשאיר אותם רעבים ובסטרס. זה נפוץ אצל מי שיש לו סכרת סוג 2 ובה תאי הגוף רגישים פחות לאינסולין אולם זה מתרחש גם פעמים רבות גם בלי קשר לסכרת. זו הסיבה שאלצהיימר נקרא לפעמים גם סכרת סוג 3. חשוב להבין שכאשר תאי המוח אינם מצליחים להכניס את הגלוקוז מתרחשים כמה תהליכים – קודם כל התאים מורעבים וחסר להם סוכר, מצד שני רמות האינסולין הגבוהות במוח מקשות על המוח להשתמש בתוצרי פירוק של שומן כמקור אנרגיה (קטונים) כך שהמוח בעצם מורעב ולא מתפקד. לאורך זמן תאי המוח מתים מרעב.
אבל זה לא נגמר כאן, שהרי העדר אספקת האנרגיה הסדירה והמספיקה גורמת לסטרס הגורם להיווצרות של תוצרי פסולת שונים אשר פוגעים פגיעה נוספת במוח, בצורה של דלקת ושל רדיקלים חופשיים. גם רמות הסוכר הגבוהות שבמוח תורמות להתפתחות הדלקת – שהרי סוכר חופשי הוא חומר ריאקטיבי מאוד.
אלרגיה מוחית ודלקת
המוח הוא האיבר הכי חשוב בגופנו, וגם הרגיש ביותר וזה שצורך את כמות הדם והחמצן הרבה ביותר. לכן ישנו מחסום בכניסה למוח אשר אינו מאפשר למרבית החומרים להיכנס אל המוח. מחסום זה נקרא מחסום דם מוח (BBB). כך שמרבית האלרגנים אינם מסוגלים לחדור דרך הדם אל המוח לעשות דלקות במוח. אולם למערכת החיסון והלימפה ישנם 'פתחי שירות' אחוריים שדרכם מערכת החיסון מסוגלת להגן על המוח בבטחה. כפי שיודעים אלו שעוקבים אחרי האתר הזה ואחרי תזונת הפליאו – חדירות של המעי ותגובה אלרגית לחומרים שונים כמו גלוטן, דגנים, חלבוני החלב וחומרים נוספים יכולים לגרום לתגובה אלרגית כלל מערכתית דרך תאי הדם הלבנים ודרך הלימפה. כאשר אותם מתווכי הדלקת מגיעים אל המוח הם עושים בלאגן ותורמים להרס התאים. אולם זה מורכב יותר, מאחר ומערכת הלימפה היא גם חלק מרכזי ממנגנוני הפינוי של הגוף, וחלבונים מסויימים אשר ריכוז גבוה שלהם מעורב בהתפתחות של דמנציה צריכים להתפנות דרך הלימפה אולם לא מצליחים להתפנות בשל עומס הרעלנים והדלקת.
הימצאות דלקת בתוך המוח היא בעייתית מאחר ומחסום הדם מוח גם מונע מפני חומרים נוגדי דלקת רבים מלעבור ובכך מקשה על הטיפול בדלקת. כך שיש צורך להתאים את הטיפול נוגד הדלקת לחומרים שמסוגלים לעבור אל המוח. חומרים נוגדי דלקת כמו קו אנזים קיו 10 וכורכום חודרים אל המוח ונלחמים בדלקת בהצלחה.
זרימת דם לקויה ומחסור בחמצן
זה נשמע כמעט בנאלי, אבל המוח זקוק להרבה חמצן בשביל לתפקד. בעיה שחוזרת אצל הרבה אנשים בגיל המבוגר הוא אנמיה על רקע שת תת ספיגה, תת חומציות בקיבה או מכל סיבה אחרת, העובדה היא שככל שיש פחות כדוריות דם אדומות כך היכולת להוביל חמצן יורדת. עם הגיל גם עומק הנשימה פוחת עקב חולשת שרירים, כאב, קיפוזיס (גבנת), או סיבות נוספות. כל הסיבות האלו גורמות לכך שהמוח שלנו יוכל לתפקד פחות טוב.
בעיה נוספת היא הסתיידות של העורקים והיצרות שלהם, אשר מגבילה את זרימת הדם וכמובן שגם ירידה בתפקוד הלב עצמו בין אם מסיבות של תעוקת לב והיצרות של העורקים הכליליים, פחות מדי פעילות גופנית ועוד סיבות רבות אשר מוכרות כולן.
כל הגורמים האלו תורמים לכך שפחות דם מגיע למוח ואיתו פחות חמצן ופחות נוטריאנטים בצורת חלבונים חיוניים, שומנים חיוניים וויטמינים.
ישנן דרכים שונות להגביר את זרימת הדם אל המוח. צמחי מרפא כמו קינמון, רוזמרין וג'ינקו בילובה עשויים לעזור.
הרעלת מתכות כבדות
חשיפה ארוכת שנים לחומרים שונים אשר מצטברים במוח יכולים לגרום למחלות נוירולוגיות שונות. התגלה למשל שבמוח של חולי אלצהיימר יש רמות גבוהות יותר של אלומיניום, אולם מדובר במקרים מורכבים יותר ונדירים יותר. כמטפל אני פונה אל הכיוונים האלה בבדיקות כאשר אנשים לא מגיבים לשאר הטיפולים או בנסיבות מיוחדות כמו טיפול באנשים אשר מתפרצת אצלם דמנציה בגיל צעיר או בהתפתחות מהירה במיוחד של המחלה. בכל מקרה, לאנשים מן השורה פחות קריטי לבצע בירור בכיוונים האלו. ועדיין אנשים מפחדים ממתכות כבדות יותר משהם מפחדים מגורמי סיכון כמו רמות סוכר גבוהות.
אבל אחרי שאמרתי את זה, אני בכל זאת ממליץ שלא להשתמש במלח רץ רגיל אשר אינו מתגבש, מאחר וזה מכיל אחוז אחד של אלומיניום אשר משמש כחומר שמונע מהמלח להתגבש. אני קונה מלח גס פשוט וטוחן בכל פעם מעט ממנו. כמו פעם עם גרגירי האורז במלחייה, זוכרים? זוהי המלצה שאני ממליץ לכולם.
מחלות נלוות לאלצהיימר
פירטתי ממש על קצה המזלג על מנגנונים שונים אשר מעורבים בהיווצרות והתפתחות של אלצהיימר, אולם חשוב לדעת שעם אלצהיימר מגיעות מחלות נלוות רבות, אשר החמורות שבהן הן הדיכאון והפרעות מצבי הרוח.
אלצהיימר היא מחלה מאוד מביכה, אנשים כל הזמן מתייחסים אלייך באינטימיות בעוד שאתה לא תמיד יודע מי הם בכלל, והמון סיטואציות יומיומיות גורמות לך להסתיר ולהעמיד פנים שאתה מכיר אותם ומעורב בסיטואציה. זה מה שקורה ברגעים הצלולים יותר, בזמנים אחרים אנשים עם אלצהיימר חשים מבולבלים, מתנהגים בתוקפנות כלפי הקרובים להם ביותר ולפעמים הם פשוט נמנעים מסיטואציות חברתיות שונות כדי שלא לסבול מהסטרס הכרוך.
הפרעות אלו בליווי הסטרס מחמירים מצבים רפואיים קיימים או גורמים להם, כמו סכרת או יתר לחץ דם. וזה עוד לפני שדיברנו על הבעיה של לקיחה עודפת או של דילוג על לקיחת תרופות בשל בלבול.
סבי זיכרונו לברכה חלה באלצהיימר, ואני זוכר שסיפרו לי שלאחר מותו מצאו פתק מוסתר בכורסא עלייה הוא ישב מרבית הזמן, ובפתק היו רשומים שמות בני המשפחה שלו והסבר על מי הם. מי הבן שלו, מי זו אשתו, מי הנכדה וכו'. קשה לי לדמיין כמה קשה הייתה לו העמדת הפנים של זיהוי בני המשפחה והצוות שטיפל בו.
איך ניתן להימנע מדמנציה?
ישנן בדיקות שונות אשר ניתן לעקוב אחריהם ולטפל מבעוד מועד, הנה רשימה של הבדיקות החשובות ביותר אשר נגישות ברפואה הציבורית, אם כי לפעמים הצוות הרפואי יקשה על קבלה של הבדיקות:
הבדיקה הראשונה היא רמת הכולסטרול הכללי שאנו רוצים שתהיה גבוהה מ200.
רמות דלקת (CRP, ESR) שאנו רוצים שיהיו נמוכות עד לא קיימות.
רמת האינסולין בצום, שגם אצל מי שאינו סכרתי ראוי שתיבדק בצום אחת לכמה שנים.
רמת ההומוציסטאין, אשר נותנת מדד כלשהו על כמות הרעלים בגופנו.
בירור אנמיה, ובעיקר המנעות מאנמיה על רקע בי 12 אשר חיוני גם לתאי הדם אבל גם לתאי העצבים.
זרימת הדם בעורקים ותפקודי הלב, ישנן בדיקות שונות, אולם חשוב במיוחד להתחיל לברר בגיל מוקדם יחסית כאשר אין עדיין שום בעיה, כדי שתוצאות מוקדמות אלו ישמשו כבסיס למעקב אחר המצב וזיהוי החמרה של המצב.
כיצד ניתן לטפל בדמנציה?
מעקב אחר הסימנים בסעיף הקודם וזיהוי מקור הבעיה הם קריטיים לטיפול מוצלח, מאחר ויש צורך לטפל בגורם או בגורמים הרלוונטים לבעיה על מנת לפתור אותה.
אבל הכי חשוב, אל תבזבזו זמן. עם כל יום שעובר התפקוד יורד, והטיפול גם הטוב ביותר יצליח במקרה הטוב ביותר להחזיר את הגלגל מעט לאחור ובמקרה הגרוע ביותר לעצור או להאט את התקדמות המחלה. כל יום הוא משמעותי.
חשוב גם לזכור שמרבית האנשים אשר חולים בדמנציה סובלים ממחלות ומצבים רפואיים שונים ונמצאים באיזון עם רמות התרופות שלהם, ושינוי דרסטי עלול להוציא אותם מאיזון תרופתי ולגרום לתופעות שונות ואף מצבים מסכני חיים כמו תת לחץ דם ונפילת סוכר. אז בבקשה תנהגו באחריות, ותשקלו מאוד על להיעזר בייעוץ תזונתי ו/או רפואי מוסמך.
וכמו תמיד, במידה ואתם לא מצליחים לבצע את השינוי בכוחות עצמכם רצוי לפנות לגורם מקצועי לצורך אבחון מעמיק וגיבוש מסלול טיפולי מדוייק.
*אין לראות במאמר הזה כהמלצה רפואית ובמיוחד יש להימנע מביצוע פעולות רפואיות אשר נוגדות את המלצת הרופא המטפל.