עוף | הודו | ברווז | אווז

עוף | הודו | ברווז | אווז

אמ;לק – בשר עוף הוא מקור חלבון יחסית דל במינרלים ובהרכב שומן סביר.

מידע כללי

בשר עופות מכיל פחות מינרלים מבשר של חיות מרעה, כך שמדובר במקור חלבון פחות מומלץ לטיפול באנמיה. אולם מצד שני הוא מקור טוב יותר לויטמין K2 שחסר אצל אנשים רבים.

עופות מהווים מקור טוב לג'לטין מאחר ולהבדיל מבשר בקר אנשים רבים יותר אוכלים את כל החיה ולא רק נתחים נבחרים. אז חזה עוף יהיה פחות מומלץ בהיבט הזה.

פרופיל השומנים בבשר עוף כולל כמות גדולה יותר של שומן רב בלתי רווי, כאשר כמות האומגה 3 לעומת אומגה 6 תלוי בעיקר במזון ובתנאי הגידול. אז אם אתם לא מגדלים את התרנגולות בחצר, אל תסמכו עליהן כמקור לאומגה 3.

גידול

בישראל תרנגולות חיות בצפיפות ובסטרס בלולים משותפים. צורת גידול זו מעוררת חשש גדול להתפתחות מחלות ולכן במקומות רבים התרנגולות מקבלות אנטיביוטיקה מניעתית. הבעיה העיקרית עם האנטיביוטיקה היא התפתחות של זני חיידקים עמידים. אבל כל זמן ששוטפים היטב את משטחי וכלי העבודה שעליהם חותכים עוף אין סיבה לדאגה.

גידול של עופות ללא שימוש באנטיביוטיקה מניעתית מחייב הפחתה של צפיפות הגידול על מנת למנוע תחלואה, דבר אשר תורם לרווה ולרוגע של העופות ובכל גם לבשר המכיל ויטמינים רבים יותר. כך שעוף ללא אנטיביוטיקה הוא מזין יותר, אבל לא בגלל העדר האנטיביוטיקה אלא בגלל אפקט עקיף.

תרנגולות מקבלות תערובת מזון המכילה בעיקר עמילנים וחלבון, להבדיל מחיות מרעה שאוכלות בעיקר מזון עשיר בתאית (קש ועשב).

אקולוגיה

באופן מסורתי עופות הסתובבו בשטחי חוות ובחצרות בתים ואכלו שאריות מזון, צורת גידול זו היא בעלת תרומה אקולוגית הן בהעדר בזבוז של מזון שנזרק והן בגלל שאין צורך (כמעט) להאכיל את התרנגולות בתערובת מזון.

ניתן באופן עקרוני להאכיל תרנגולות בשאריות מזון – בין אם מדובר בירקות ופירות רקובים ובין אם מדובר במוצרי מזון ארוזים שפג תוקפם ובכך להפוך את גידול התרנגולות לחיובי מבחינה אקולוגית (וזול הרבה יותר), אולם מסיבות בירוקרטיות ותברואתיות נמנעים מכך במדינות המערב.

גם הפרשות התרנגולות שכיום נזרקות ומזהמות את מי התהום יכולות להפוך לדשן יקר ערך ולהפחית את התלות בשימוש בדשנים כימיים. אולם, גם כאן דבר זה לא נעשה במרבית משקי הגידול שבמדינות המערב.

לסיכום

יש הרבה שעוד צריך להתקדם מבחינת צורת הגידול, אבל בשר עוף הוא מקור מזון איכותי גם במצב הנוכחי

ברווז

די דומה לעוף, פשוט שומני מעט יותר ומכיל הרבה יותר ויטמין K2. כבד ברווז מומלץ במיוחד

הודו

די דומה לעוף, אבל מכיל פחות שומן ומכיל כמות אפסית של ברזל יותר מעוף. חסר משמעות. במסגרת תפיסת עולם שבה שומן מהחי הוא נורא, בשר הודו שווק כמקור תזונתי עדיף על עוף.

אווז

אווז הוא די דומה לברווז מבחינה תזונתית, רק שמגדלים אותו בעיקר בשביל כבד אווז מפוטם.

כבד אווז

כבד אווז הוא כבד חולה. מכיל שומנים מחומצנים ומעורב בתנאי גידול איומים. מחלת כבד היא כאב מתמשך ונוראי ואני מתנגד באופן עקרוני. אבל מאחר ואני מחוייב לעובדות, אז גם כבד אווז מפוטם הוא עדיין מקור לנוטריאנטים רבים בדומה לכבד של עוף או ברווז. בבקשה תאכלו פטה כבד ברווז במקום.