טעויות נפוצות

טעויות נפוצות בפליאו

"תזונת הפליאו היא תזונה פשוטה עד מאוד ליישום – אוכלים מזון אמיתי, מן החי ומהצומח. אוכלים מגוון ולא מתעסקים יותר מדי בכל השאר.
אבל אנשים רבים מגיעים לפליאו מהסיבות הלא נכונות ועושים טעויות שעלולות לגרום לנזק בריאותי משמעותי. בפוסט הזה אזכיר כמה מאותם טעויות נפוצות של פליאוליתים. מדובר בעיקר בטעויות של מתחילים, אבל לא רק."

-איתן בן מיור

טעות מס' 1 – המנעות מוחלטת מפחממות

תזונת פליאו אינה בהכרח תזונה נטולת פחממות או אפלין תזונה דלה במיוחד בפחממות. מרגע שמפסיקים לבסס את התזונה על לחם ופסטה התזונה תהיה דלה באופן משמעותי בפחממות מהתזונה המערבית הסטנדרטית. למרבית האנשים אין צורך להמנע מפחממות שונות בין אם זה ממקור של ירקות שונים או מפירות. ייתכן וסכרתיים ואנשים חסרי סבילות לאינסולין ייאלצו להגביל עד מאוד את כמות הפחממות, אולם לשאר האוכלוסייה מהלך זה יכול לגרום ליותר נזק מתועלת.

בנוסף לזאת הגבלה קיצונית של הפחממות מובילה לקיטוזיס כאשר מבצעים את התזונה נכון, מצב שהוא מועיל מאוד למצבים רפואיים מסויימים אולם הגבלה של הפחממות עלולה גם להעלות את רמות הסטרס, לפגוע בתפקוד בלוטת התריס

בשורה התחתונה: כל זמן שאוכלים מספיק מגוון מבחינת המזון הצמחי ומספיק מזון מהחי אתם תהיו בסדר.

טעות מס' 2 – לדחוף שומן בכמויות

עוד טעות מאוד נפוצה היא שמגזימים בשומן ודוחפים אותו לכל מזון ושתיה. לרוב עושים זאת כדי להרגיש את השובע הנכסף שכל כך חסר בתזונה המערבית הקלוקלת.

נכון ששומן איכותי הוא חשוב לבריאות ושהוא חסר בתזונה מערבית הקלאסית, אבל שימוש גדול מדי בשומן בתזונה מפריע לתחושת הרעב והשובע הטבעיים. אני מדבר במיוחד על אנשים ששותים קפה עם חמאה/שמן קוקוס/שמנת מתוקה כאשר הם רעבים כדי לסגור את הרעב ולדלג על ארוחה.

בשורה התחתונה: אל תפחדו משומן, שומן לא משמין ולא מזיק. אבל השובע שתקבלו מאכילת עודף שומן יכול לגרום לכך שלא תקבלו מספיק נוטריאנטים מהתזונה.

טעות מס' 3 – להתמקד רק במזון מהחי

תזונת הפליאו והמדע שמאחוריה מראים לנו שבשר ומזון מהחי אינם מזיקים לבריאות וניתן לאכול מהם באופן חופשי, אבל ישנם אנשים שלוקחים את זה צעד אחד קדימה ואוכלים אך ורק בשר ומוצרי חלב שמנים. מדובר בעיקר בקהל של גברים צעירים אבל לא רק. הצעירים שאוכלים בשר סוג ד', בכמויות גדולות ובלי שום תוספת וקוראים לזה פליאו גורמים נזק לתדמית הפליאו.

מזון צמחי מכיל גם הוא נוטריאנטים שאינם נמצאים במזון מהחי או כאלו שכמעט ואינם בנמצא במזון מהחי. סיבים מסוגים שונים הדרושים לתפקוד אופטימלי של חיידקי המעי, ויטמינים שונים, ופיטוכימיכלים נוספים.

טעות נפוצה נוספת של האוכלים רק מזון מהחי היא לרוב שהם אוכלים רק בשר ופחות רקמות חיבור, ג'לטין ואיברים פנימיים.

בשורה התחתונה: צריך לאכול מזון מגוון מהחי ומהצומח.

טעות מס' 4 – ירקות עמילניים הם לא העיקר!

בהמשך לטעות הקודמת של מי שאוכל רק או כמעט ורק בשר, יש את אלו שלא אוהבים ירקות ואוכלים רק ירקות עמילניים כמו תפוח אדמה, אורז ובטטה. המתקדמים יותר מבינהם אוכלים גם פירות. גישה תזונתית זו גרועה יותר מהקודמת, מאחר ועמילן הוא סוכר לכל דבר ולא רצוי להרבות יותר מדי בירקות עמילניים.

בשורה התחתונה: תאכלו מזון מגוון מהצומח ולא רק ירקות עמילניים. וגם מבחינת עמילנים ופחממות ניתן לגוון עם ירקות ממשפחת הדלועים, סלק ושורשים לא עמילניים ופקעות כמו שורש סלרי, קולורבי, גזר ועוד.

טעות מס' 5 – לא לדאוג לאוכלוסיית החיידקים במעי

בפליאו מקפידים למעט בפיטאטים, חומצות ושאר חומרים המזיקים לתפקוד המעי, אולם בשביל שהמעי יוכל לתפקד באופן אופטימלי לא מספיק שלא להזיק לו עם דגנים וסוכרים, אלא דרוש גם תיקון אקטיבי ותמיכה. תמיכה זו צריכה להתבטא קודם כל באכילה של ירקות המכילים סיבים שאותם אוכלים חיידקי המעי הידידותיים ורצוי לשלב גם מזונות מותססים המכילים את אוכלוסיות החיידקים עצמן – בצורת ירקות כבושים ומוצרי חלב מותססים. טריק נוסף הוא תוספת של עמילן תפוחי אדמה או אורז מבושל ומקורר (עמילן עמיד).

בשורה התחתונה: תאכלו מדי פעם גם כרוב כבוש או יוגורט. רצוי על בסיס יומי.

טעות מס' 6 – לא לשים דגש על איכות המזון

תזונת הפליאו במקור מדברת על תזונה פשוטה של בשר, ירקות ומעט פירות ואגוזים. אולם בתרבות המערב הכל מסתבך עם 'מוצרים' שונים – החל מבשרים מעובדים דוגמת נקניקים, נקניקיות ופסטרמה, דרך חלמונים מפוסטרים בקרטון, אבקות חלבון, מוצרי חלב עם מייצבים ומשמרים, ואפשר עוד להמשיך עוד ברשימה…

עוד דבר שאנשים רבים מגזימים בו הוא פחממות ריקות בלא נוטריאנטים. אורז, בירה, אינג'ירה ותפוחי אדמה הם הכשלים הנפוצים.

בשורה התחתונה: תאכלו אוכל ולא מוצרים.

טעות מס' 7 – לא להבין מה הדברים הקריטיים בעבורכם

אנשים שונים מגיעים לפליאו מסיבות אחרות ולכן לכל אחד צריך לשים דגשים שונים בתזונה הזו. זה נכון במיוחד כאשר מדובר על החריגות שיש לאנשים בפליאו. וחריגות הן דבר נורמאלי וחשוב בפליאו.

אבל חשוב להבין אילו חריגות יפגעו בכם יותר ואילו פחות. לדוגמא מי שסכרתי כדאי שלא יגזים בפחממות, בעוד שמי שרוצה להרזות לא ייקרה לו כלום. לעומת זאת מי שסובל מדלקת כרונית כדאי שלא יגזים עם כמות האגוזים ובמיוחד עם מאפים מבוססי קמח שקדים. וכך גם עם קבוצות מזון נוספות כמו ירקות סולניים, ירקות מצליבים, מוצרי חלב וכמובן גלוטן.

בשורה התחתונה: תאכלו 80% פליאו, אבל חשוב שתדעו מה הם ה20% שמותר לכם לסטות בהם.

טעות מס' 8 – להתייחס ללשון הפליאו ולא לרוח הגישה

אחד הדברים שהכי בולטים אצל אנשים שפיספסו את כל העניין בפליאו הוא כמות התחליפים שהם אוכלים. הנפוץ ביותר הוא ההתעסקות היתרה במאפי פליאו מלאים בטפיוקה וקמח שקדים. פיצה פליאו, לחם פליאו, עוגת פליאו,פסטה פליאו, בצק פליאו… גם טיגון עמוק בשומן בקר או בגהי חוטא לחלוטין לגישה כי הוא גורם לשומן להיות טראנס, וגם ממתקים פליאו ושאר המצאות שמכילות אך ורק רכיבים 'כשרים פליאו' אבל בעצם מחטיאים את כל העניין.

בשורה התחתונה: אין באמת אפייה פליאו, ואם בא לכם מאכל שאינו פליאו אל תנסו להכשיר את השרץ, פשוט תאכלו ממנו מעט.

טעות מס' 9 – חוסר הקשבה לגוף

הגוף שלנו מדבר אלינו בכל מיני דרכים. אם רק נקשיב לו…

באופן אידיאלי עלינו לאכול כאשר אנו רעבים ולא כי הגיעה שעת האוכל. להפסיק לאכול כאשר הצלחת ריקה. עלינו לנוח כאשר אנו עייפים ולא רק כשמתאפשר. עלינו לשתות כאשר אנו צמאים ולא רק כשהבקבוק קרוב. עלינו לנוע ככל שמתאפשר ולא רק בזמן אימון כושר. עלינו לשהות בשמש ולא רק כשאנחנו לא מוצאים צל. עלינו לשמוח כי אנו חיים ולא רק כי משהו מיוחד קרה.

בשורה התחתונה: תשכחו מהמצב האידיאלי, תעשו את המיטב שאתם יכולים.

טעות מס' 10 – חוסר סבלנות

כולם רוצים קסמים, ויש אנשים שמרזים בתוך חודש 40 ק"ג או מבריאים ממחלות שסבלו מהן חיים שלמים בתוך שבוע. אבל לרובנו אין את המזל הזה, ועלינו לחכות מעט יותר בשביל שהבילוגיה והכימיה יעשו את מה שאבקת הפיות לא עושה…

בשורה התחתונה: תאכלו פליאו, תחכו, תקראו עוד חומר ותתקנו. או שתעזרו באיש מקצוע לקיצור התהליכים

מה שכחנו? אילו עוד טעויות נפוצות של הפליאו אתם מכירים? באילו טעויות אתם נופלים (או נפלתם עד היום)?

ספרו לנו בתגובות

לתגובה