כולסטרול הוא חומר שומני אשר נמצא בכל תא בגופנו ובכל בעלי החיים. הכולסטרול דרוש לא רק לבריאות אלא לעצם קיום החיים. כולסטרול מורכב מחומצות שומן המחוברות לסטרולים.
-איתן בן מיור
כולסטרול בכל תא בגוף
דפנות התאים עצמם עשויים מהשילוב של כולסטרול וחלבונים שונים ויחד הם אחראיים לכל התכונות הבסיסיות של התא. הכולסטרול שומר על גמישות התא ומונע מהתאים להתפרק מצד אחד ומצד שני מונע מהתאים להיות נוקשים מדי ולא להכניס ולהוציא מהתא חומרים שונים. אבל ברמה הבסיסית ביותר הכולסטרול שמרכיב את קרום התא מבדיל בעצם בים פנים התא לחוץ התא. כי בסופו של דבר כל תא בגופנו הוא שקית עשויה כולסטרול המחזיקה בתוכה מים.
יצירת הורמונים
תפקיד נוסף של הכולסטרול הוא ייצור של הורמונים. כמות גדולה של כולסטרול מאוחסנת כחומר גלם באדרנל (יותרת הכליה), בשחלות אצל נשים ובערמונית אצל גברים. ללא כמות מספקת של הורמונים סטרואידלים, מתפתחות מגוון בעיות בריאות שונות.
המוח ומערכת העצבים
תאי המוח ומערכת העצבים זקוקים להרבה יותר שומן משאר תאי הגוף לצורך תפקוד תקין. המוח פועל באמצעות שיגור של אותות חשמליים ושומן משמש כחומר הבידוד החיוני לצורך פעילות תקינה. מחסור בכולסטרול במוח מקושר במגוון מחלות נוירולוגיות, החל מהפרעות קשב וריכוז ועד דמנציה.
סיוע בעיכול המזון
מלחי המרה מורכבים בעיקר מכולסטרול אשר חיוני לעיכול ולספיגה של מזון ובעיקר של שומן ושל ויטמינים מסיסי שומן. כמות נמוכה מדי של כולסטרול גורמת בתורה לבעיות בעיכול ולקושי בעיכול מזון שומני שכמובן תורם לירידה נוספת של רמות הכולסטרול..
מאיפה מגיע הכולסטרול?
מרבית הכולסטרול בגופנו מיוצר בכבד מחומצות שומן (כ70%) וכמות קטנה של כולסטרול מתקבלת מהמזון שאנו אוכלים. הכבד יכול לייצר פחות כולסטרול או יותר בהתאם לכמות אשר מתקבלת מהמזון. בנוסף כל תא ותא בגוף מסוגל לאגור כולסטרול לצורך שימוש עצמי וכנראה שמרבית התאים מסוגלים אפילו לסנטז מעט כולסטרול בעצמם בעת הצורך (לא מצאתי על זה מספיק חומר מדעי).
כולסטרול וליפופרוטאינים
מרבית האנשים במרבית הזמן מתכוונים לליפופרוטאינים כאשר הם מדברים על כולסטרול.
המילה ליפופרוטרוטאין מורכבת מצירוף של ליפו (=שומן) ופרוטאין (=חלבון).
כולסטרול הוא חומר שומני ומערכת הדם שלנו היא מימית וכידוע שומן ומים לא מתערבבים כל כך טוב. כך שכדי להגיע מהכבד אל איברי המטרה שם הוא דרוש, הכולסטרול זקוק לעזרה כדי לנוע ממקום למקום. כאן נכנסים לפעולה הליפופרוטאינים. אלו הם מבנים חלבוניים אשר מתחברים עם הכולסטרול על מנת לאפשר לו לעבור בגוף.
ניתן להסתכל הליפופרוטאינים כעל משאית אשר מעבירה סחורה ממקום למקום. כדי לדעת אם המשאית הזו היא מועילה או מזיקה, מה שמשנה זה מה הסחורה שעל המשאית…
סוגי ליפופרוטאינים
הסוג העיקרי של ליפופרוטאין הוא ליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה (LDL) אשר מכונה בטעות כולסטרול רע (למרות שהוא לא כולסטרול ולא רע) והוא זה שלוקח את השומנים מהכבד אל תאי הגוף השונים. הוא מורכב מכמות גדולה של שומן וכמות קטנה של חלבון.
הסוג החשוב השני החשוב הוא הליפופרוטאין בעל הצפיפות הגבוהה (HDL) שנקרא גם הכולסטרול הטוב, והוא זה שאחראי לאסוף מהתאים את שאריות השומנים המיותרות או הלא תקינות ולהחזירן אל הכבד לצורך עיבוד מחדש. הוא מורכב מכמות קטנה יותר של שומן ויותר חלבון באופן יחסי. מלבד איסוף השומן מהתאים, הHDL גם אוסף שאריות כולסטרול מדפנות כלי הדם. זו הסיבה שהוא נקרא הכולסטרול הטוב.
חוץ מהם ישנו גם הליפופרוטאין בעל הצפיפות הנמוכה מאוד (VLDL) אשר עליו אנו לא יודעים מספיק מבחינת התפקוד שלו ועל ההשפעה שלו על בריאותנו.
מה כולם רוצים מהם?
הכולסטרול הוא חומר חשוב וחיוני, הליפופרוטאינים בסך הכל לוקחים את הכולסטרול ממקום, אז למה כולם מאשימים אותם בכל הצרות של העולם?
קודם ציינתי שמשאית השומן שהיא הליפופרוטאין טובה רק אם המטען שלה הוא טוב. אולם בעולם המערבי המודרני מרבית צריכת השומן היא של שמנים שאינם בריאים – שמני טראנס, שמנים מחומצנים ושמני רב בלתי רוויים מסוג אומגה 6. כאשר מרבית השומנים שהאדם אוכל הם לא בריאים, אז גם הליפופרוטאינים מכילים שומנים לא טובים. כאשר השומנים לא בריאים אז ככל שיש יותר שומנים כך מצב הבריאות רע יותר…
גם החלבונים המרכיבים את הליפופרוטאינים יכולים להינזק – דלקת כרונית, סטרס ורמות סוכר גבוהות בדם כולם פוגעים באיכות הליפופרוטאינים והופכים אותם למזיקים. אם לחזור למטאפורת המשאית ממקודם, אז חלבון שניזוק הוא משאית לא כשירה לכביש בעוד ששומן לא בריא הוא סחורה רקובה שעל המשאית. אנחנו לא מעוניינים באף אחד מהמצבים האלו.