דבר מעניין בנוגע לאנשי הפליאו ולאגוזים הוא שאנשים רבים החדשים בתזונת הפליאו מרבים מאוד באכילה של אגוזים ושל קמחי אגוזים. זאת מאחר ובשונה מגישת הזרם המרכזי של התזונה, שומן אינו האויב וקלוריות אינן חשובות. אולם ותיקי פליאו נוטים להתייחס לאגוזים בהתלהבות פחותה ולאכול מהם לעיתים רחוקות יותר. אומרים שהחוכמה באה עם השנים.
אגוזים מכילים מעט מאוד פחממות וכמות גדולה של שומנים, כך שמי שאוכל תזונה דלה בפחממה יכול לכאורה להיות רגוע מההיבט הזה. אגוזים גם מכילים מגוון רחב של ויטמינים ובעיקר מינרלים שהם נדירים יחסית בתזונה.
אבל אגוזים גם מכילים את הכמות הגדולה ביותר של חומצה פיטית מכל המזונות, הרבה יותר מדגנים ומקטניות. הרכב השמנים כמעט בכל האגוזים הוא כזה של ריבוי חומצות שומן רב בלתי רוויות, אשר מרביתן מסוג אומגה 6, אשר תורמות לתהליך דלקתי וגם רגישות מאוד לחמצון. החלבון שבאגוזים גם הוא אלרגני לאנשים רבים.
נוטריאנטים
פחממות וסיבים – אגוזים שונים מכילים כמות משתנה של פחממות, אולם בכל מקרה מדובר בכמויות קטנות אשר אינן משמעותיות.
חלבונים – אגוזים מכילים סביב ה20% חלבון, אולם מדובר בחלבון אלרגני שנחשב כלא איכותי. הלקטינים שבאגוזים מפריעים גם לספיקה של החלבון.
שומנים – כמות השומנים באגוזים משתנה, אולם במרבית האגוזים יש בעיקר שמנים רב בלתי רוויים, בעלי יחס אומגה 3/6 הנוטה מאוד לכיוון של ה6. גם באגוזים הנחשבים כמקורות עשירים באומגה 3, מדובר בעיקר במקורות עשירים יחסית לאגוזים אחרים. קוקוס, שיאה וקקאו הם יוצאי דופן כמובן ומכילים בעיקר שמנים רוויים.
מיקרונוטריאנטים
אגוזים נחשבים למקורות מצויינים למינרלים, ובעיקר לצמחוניים וטבעונים. וכמקור יפה לויטמיני בי השונים.
אנטי נוטריאנטים
בהמשך לפסקה הקודמת על המינרלים, אגוזים מכילים הרבה מאוד חומצה פיטית אשר נקשרת למינרלים ומונעת את הספיגה שלהם במעי, והדבר תקף גם לקפה וקקאו אשר הם גם אגוזים. מכאן מגיע הסיפור על כך שהסידן לא נספג בשוקו.
בנוסף אגוזים גם מכילים לקטינים אשר פוגעים במעי וגם באוכלוסיית החיידקים הטובים.
גורם נוסף עם פוטנציאל בעייתי באגוזים הוא אפלטוקסינים שהוא רעלן הנוצר על ידי עובשים (נפוץ בעיקר בבוטנים אבל גם באגוזים), לכן מומלץ לקנות אגוזים טריים ככל האפשר ממקום בעל תחלופה גבוהה. זוהי עוד סיבה למה כדאי לשמור אגוזים במקפיא ולמה לא לאכול הרבה מדי אגוזים. ונכון שזה לא בדיוק אנטי נוטריאנט, אבל כאן אנו עורבים את הסיבות נגד האכילה של המזון הזה…
פרטים נוספים:
כפי שהבנתם, אגוזים אינם אמורים להיות חלק משמעותי בתזונה, ורצוי למעט בהם ולהשתמש בהם לקישוט ותיבול של מנות.
מי שמעוניין או רוצה לאכול יותר אגוזים כדאי שיפעל להפחית את כמות האנטי נוטריאנטים שבאגוזים על ידי השרייה של האגוזים במים למשך 6-18 שעות (מקורות ספרות שונים מדברים על זמנים שונים) ולאחר מכן ייבוש בשמש/בתנור על חום נמוך. לאחר מכן מומלץ לשמור את האגוזים במקפיא מאחר והלקטינים והפיטאטים משמשים בין השאר כחומרי שימור המגנים על האגוז מעובשים וחיידקים.