האביב בפתח ואיתו הטרנד החוזר של ניקוי רעלים, צום מיצים, שטיפת כבד, טיהור אנרגטי וכל השאר. זוהי הזדמנות נפלאה להסביר קצת על כל עניין הניקוי של הכבד, מאחר ויש המון מיתוסים ואמונות שגויות בנוגע לנושא הזה.
האם הכבד בכלל צריך ניקוי?
כשניגשים לדבר על ניקוי כבד, השאלה הראשונה היא האם הכבד באמת אוגר את הרעלים כמו ספוג ומצריך ניקוי תקופתי כדי לתפקד כראוי?
התשובה הפשוטה היא שהכבד לא שומר את הרעלים. מרבים אנשי הפליאו עוצרים בנקודה הזו ולא ממשיכים הלאה.
אבל זו תהיה טעות. מאחר ולמרות שהכבד לא אוגר את הרעלים, הוא עדיין צריך לפרק אותם ובהחלט יכול להינזק תוך כדי. האירוניה היא שדווקא פעולות הניקוי שמרבית האנשים עושים יכולות לגרום לנזק לכבד ולגוף בכללותו על ידי הגברה של חלק אחד בלבד של תהליך פירוק הרעלים!
מה הכבד עושה בכלל?
לכבד יש המון תפקידים שונים וסופר חשובים בגוף. ביניהם פירוק והמרה של חומרי המזון השונים כמו המרה של טריגליצרידים לגלוקוז ולהפך, איזון רמות הגלוקוז בדם, פירוק שומנים, יצירה והפרשה של מרה, יצירת חומרים שונים של מערכת החיסון, המרה של חומצות אמינו שונות וכמובן פירוק רעלנים שונים כמו אלכוהול, תרופות, חומרי הדברה, מזהמים ועוד.
מהם רעלנים?
ההגדרה של רעלנים היא מאוד רחבה וכוללת את כל החומרים שעשויים להזיק לנו, בין אם הם מיוצרים על ידי הגוף או מגיעים מבחוץ.
בין הרעלנים שמגיעים אלינו מבחוץ נמצאים תרופות, חומרי הדברה, חומרים המוספים למזון, חומרי ניקוי, פיח ותוצרי נפט ועוד.
רעלנים רבים מגיעים מתוך גופנו באופן טבעי וביניהם אמוניה וחומצת חלב שנוצרים בתהליך הנשימה התאית, חומרים שמפרישים החיידקים במעי, שאריות חיידקים שמערכת החיסון שלנו טיפלה בהם, מתווכי דלקת שמערכת החיסון ייצרה ועוד.
כיצד הכבד מנטרל את הרעלנים? (שלב ראשון)
מרבית הרעלנים הם חומרים מסיסי שומן, לכן הם מצטברים ברקמות ולא מפונים ישירות דרך מנגנוני הפינוי (נגיע לזה בהמשך). השלב הראשון של תהליך נטרול הרעלים הוא הפיכה של החומרים לצורה מסיסה במים. זאת באמצעות אנזימים מיוחדים (מקבוצת ציטוכרום P450) וחמצן. ההמרה של הרעלנים לצורה מסיסת מים מבוצעת דרך הוספה או הסרה של קבוצות מולקולות ו/או אטומים. מה שחשוב להבין לגבי התהליך הזה הוא שהוא גורם ליצירה של רדיקלים חופשיים רבים אשר הם מאוד ריאקטיביים ומסוגלים להזיק לכבד. לכן יש צורך בנוגדי חמצון רבים בכבד – כדי להגן עליו בזמן שהוא מתעסק עם כל החומרים המסוכנים! התפקיד של נוגדי חמצון בכבד הם כמו של קסדה ומשקפי מגן בעבודה.
כאשר ישנו עומס רעלנים גדול, הכבד צריך לפרק יותר רעלנים ולכן צריך יותר נוגדי חמצון. לכן ירקות ופירות העשירים בנוגדי חמצון מאוד חשובים לתמיכה בתהליך הניקוי
כיצד הכבד מנטרל את הרעלנים? (שלב שני)
בשלב השני של התהליך מתחברים חומרים שונים לרעלנים ומנטרלים אותם כך שהם לא יוכלו ליצור אינטראקציה עם הרקמות ולא יגרמו לנזק. בין החומרים הרלוונטיים לצורך קשירת הרעלים נמצאים גופרית וחומצות האמינו הגופרתיות וגלוטטיון. כאשר אין מספיק חומרים אשר מנטרלים את הרעלנים בשלב הזה, הרעלנים החופשיים חוזרים אל מחזור הדם וגורמים לנזקים ברקמות – בכלי הדם, בשרירים, בכלל תאי הגוף וברקמות השומניות – המוח, מערכת העצבים, הבלוטות האנדוקריניות.
מרבית הנזקים האלו אינם מורגשים בעת התרחשותם אבל כאבי ראש, חולשה, תחושת חום או קור לא מוסברים, עייפות, שינויים במצבי הרוח ועוד סימפטומים שנחשבים כסימנים קלאסיים של ניקוי רעלים, הם כולם סימנים שהשלב השני של נטרול הרעלים לא עובד כמו שצריך!
פינוי הרעלים
פשוט בשביל לסגור את הפינה הזו, רעלנים מנוטרלים וכאלו שהיו מסיסים במים מראש מפונים מהגוף דרך הצואה, השתן והזיעה. הגברה של ייצור המרה והשתן על ידי צמחי מרפא רלוונטית במקרים נדירים יחסית בהם מערכות אלו חלשות, אולם במצבי חולשה אלו בכל מקרה לא מומלץ להכביד על המערכת באמצעות ניקוי רעלים שכזה…
עכשיו מה הקשר לתזונה?
כל המבוא הארוך הזה וההסברים על רעלים ועל תהליך הפינוי שלהם מהגוף נועדו פשוט כדי שאוכל להסביר את הדרך בה תזונה יכולה לעזור או להקשות על התהליך הזה.
עוד לפני התזונה, חשוב להבין שחשיפה לרעלנים שונים מגבירים את העומס על הכבד, כך שהפחתת חשיפה לחומרים מעובדים, סוכרים עודפים, שמנים מחומצנים, קפאין, סיגריות, אלכוהול, תרופות וכו' יעזור לניקוי בכך שיפחית את העומס העודף של הרעלים. גם הפחתת סטרס והימנעות ממזונות אלרגניים יעזרו בכך שיפחיתו את ייצור הרעלנים על ידי הגוף (למשל התגובה החיסונית לגלוטן).
איך תזונה יכולה לעזור בתהליכי הניקוי?
כמות מספקת של חלבון היא חיונית בשביל ייצור מוגבר של האנזימים מקבוצת ציטוכרום P450 וכך גם הויטמינים והמינרלים המעורבים ברוב הפעילויות האנזימטיות – מגנזיום, אבץ, כלל ויטמיני B ובעיקר B12, B6 וחומצה פולית.
בנוסף גם רצוי לאכול תזונה המכילה כמה שיותר נוגדי חמצון מהצומח בשביל להגן על הכבד מפני נזקי חמצון. כאן נכנסים הירקות המצליבים, העלים הירוקים, הירקות בכל הצבעים החזקים ופירות היער ביחד עם תבלינים ועשבי המרפא השונים.
בשביל השלב השני של כליאת הרעלנים נחוצות חומצות אמינו גופרתיות (ציסטאין ומתיונין), גליצין (חומצת האמינו העיקרית בג'לטין וציר עצמות), ביחד עם מקורות נוספים לגופרית כמו ירקות מצליבים וMSM- (שוב ציר עצמות).
אם לתרגם את כל זה למזון – ביצים, בקר ואיברים פנימיים של בקר, הרבה ירקות לא עמילניים ובעיקר ירוקים ומצליבים. רצוי לאכול כמות קלורית קטנה מעט יותר באופן כללי על מנת שלא להכביד על הגוף. ולהמנע מעודפי סוכר, חומרים מעובדים ומזונות אלרגניים כמו דגנים, אגוזים ומוצרי חלב.
נשמע לכם מוכר? זה די דומה לפליאו עם דגשים מסויימים, מאוד קרוב לפרוטוקול האוטואימוני.
איך תזונה יכולה להקשות על תהליכי הניקוי?
מחסור בחלבון אקוטי כמו גם כרוני (כלומר אכילה של כמות קטנה של חלבון עוד לפני תהליך הניקוי) וחוסרים תזונתיים של הויטמינים והמינרלים באופן כללי גורמים להפחתה של האנזימים שאחראיים על המרת הרעלנים, ועודף של סוכרים ובעיקר פרוקטוז גורמים לירידה ברמות נוגדי החמצון מה שעשוי לגרום לפגיעה בכבד.
הגברה של פעילות הכבד באמצעות מזונות וצמחי מרפא שונים המגבירים את פעילותם של מנגנוני הפיני בשילוב עם חוסרים תזונתיים של נוגדי חמצון מהחי וחומצות אמינו ספציפיות גורמים לפעולה ההפוכה מהרצוי של נזקי חמצון לרקמות וביחד איתם כל התופעות שבטעות נקשרו עם פינוי הרעלים.
אז אם אתם בשינוי תזונתי שגורם לכם להרגיש רע כל הזמן, חלשים, חולים, עייפים, בדיכאון וכו' – כנראה שאתם לא בניקוי אלא סובלים מרעילות. תפסיקו את הניקוי שלכם ותיגשו לכיוון ההפוך של מילוי מאגרי נוטריאנטים. בשנה הבאה עם בריאות טובה יותר תוכלו לנסות ניקוי, אם כי אולי לא תזדקקו לו עד אז.
תוספת קטנה
למקרה שזה לא היה ברור, הכבד בשום שלב אינו אוגר את הרעלים. להפך, הכבד מכיל המון נוגדי חמצון ויטמינים ומינרלים בגלל שהוא זקוק להם כדי לשמור על עצמו. לכן אכילה של כבד מהחי אינו גורם להרעלה, אלא מהווה מקור מצויין למגוון גדול של נוטריאנטים. ובמידה והכבד מגיע מחיה שחיה בסטרס ובלי מזון איכותי הכבד יהיה דל יותר בנוטריאנטים. לכן כבד אווז מפוטם שהוא כבד חולה אינו מומלץ, מעבר להיבט ההומאני ש(לדעתי) צריך לבוא קודם במקרה הזה.