מהחי
ירקות ופירות
אגוזים וזרעים
דגנים קטניות ופסאודו דגנים
אחרים

מוצרי חלב רזים – חלב| גבינות רכות | יוגורט | קוטג’ | לבנה | קפיר

מוצרי חלב הם מקור לבלבול אצל הרבה אנשים. יש אנשים שקובעים חד משמעית שמוצרי חלב הם פליאו או לא, אנשים אלו לרוב עושים זאת מתוך נקודת הראייה הפרטית שלהם ומפספסים את התמונה הכוללת. כפי שמיד תראו, אין תחום יותר אפור מאשר מוצרי החלב שיש ביניהם שונות גדולה מאוד.

אין ספק שכל מוצרי חלב נמצאים באזור האפור של הפליאו, מאחר וישנם אנשים רבים להם הם מתאימים בעוד שלרבים אחרים הם אינם מתאימים. אבל מה שחשוב יותר הוא שישנם הבדלים גדולים מאוד בין סוגים שונים של מוצרי חלב, לפי צורת ההכנה והעיבוד שלהם. אז בשביל לענות על השאלה הזו צריך לצלול קצת לעומק.

לגבי הטיעון שהאדם הקדמון לא אכל מוצרי חלב אני לא נכנס, מאחר והוא לא רלוונטי. 

חלב ניגר– חלב הוא נוזל מאוד לא מרוכז תזונתית, הן מבחינת המאקרונוטריאנטים והן מבחינת המיקרונוטריאנטים. במילים אחרות אין בו כמעט כלום. מעט שומן, מעט חלבון שאותו יחסית קשה לרובנו לעכל ורבים אחרים אלרגיים אליו וקצת יותר סוכר, אשר גם אותו קשה לרבים לפרק ולעכל.

גבינות רכות רזות– מסוננות מעט מהנוזלים אבל לא שונות מהותית בהרכב המזון, ולכן גם דל בנוטריאנטים.

יוגורט, קוטג’ ולבנה– מוצרי חלב מותססים מכילים (או הכילו) חיידקים אשר מפרקים את מרבית הלקטוז לחד סוכרים ולכן אנשים שלא מעכלים לקטוז יכולים לצרוך מהם. ובנוסף החיידקים גם מפרקים חלק מחלבוני החלב כולל IGF1 שהוא הורמון גדילה שלגבי תפקידו הבריאותי ישנה מחלוקת רבה.

קפיר– קפיר הוא יוגורט שעבר התססה ארוכה יותר בלא נוכחות חמצן (פרמנטציה) והוא מכיל כמות גדולה של חיידקים פרוביוטיים. 

מאקרונוטריאנטים

פחממות וסיבים– הפחמימה העיקרית בחלב הוא הלקטוז שהוא דו סוכר, בעוד שבמוצרי החלב המותססים יש סוכרים מסוג גלוקוז וגלקטוז.

חלבונים– חלב וגבינות רכות מכילים מעט חלבון יחסית אולם כזה שיחסית קשה לעיכול והוא גם אלרגני. גבינות ומוצרי חלב מותססים מכילים את אותה כמות חלבון, רק מעט קל יותר לעיכול.

שומנים– מוצרי חלב מכילים בערך 75% שומן רווי ו25% שומן בלתי רווי שזהו יופי של יחס, אבל כמות השומן במאכלים אלו הוא נמוך.

מיקרונוטריאנטים

מוצרי חלב רזים מכילים כמות סבירה של המינרלים סידן וזרחן, ומעט ויטמין די. אולם לא הרבה מעבר לכך.

אנטי נוטריאנטים

חלבון החלב הוא מאוד אלרגני לכל מי שרגיש, וגם עשוי לגרום או לתרום למעי דליף.

למי שחסר את האנזימים הנחוצים לפירוקו, הלקטוז מגרה את המעי ועשוי לגרום לאי נוחות, כאב או יציאות רכות.

פרטים נוספים:

יוגורט ולבנה נחמד מדי פעם, קפיר הוא כמו תוסף פרוביוטיקה לכל דבר.

מעבר לכך, מיותר.