אורז | אורז מלא | קמח אורז | פריכיות אורז | דפי אורז | פסטה אורז
אמ;לק – כן, במידה. עבור רוב האנשים.
מידע כללי
אורז הוא דגן נטול גלוטן אשר צורתו המולבנת כמעט נטולה אנטי נוטריאנטים ולכן אינו מייצר תגובה חיסונית אצל הרוב הגדול של האנשים. ישנו מיעוט קטן מאוד של אנשים החווים תגובה צולבת בין חלבון האורז לבין חלבון החיטה אולם מצב זה הוא די נדיר.
אורז לבן הוא כמעט כולו עמילן, ואינו מכיל שום מינרל או ויטמין בצורה משמעותית. לכן חולי סכרת צריכים לאכול כמות קטנה ממנו ובשילוב עם מאכלים נוספים כדי לשמור על רמות סוכר מאוזנות.
אורז עלול לעכב תהליכי ירידה במשקל ולהשפיע לרעה על חיידקי המעי במינון מוגזם או כאשר יש בעיות רקע.
זהו גם אחר המאכלים הראשונים שמוסיפים בפרוטוקול התזונה האוטואימוני.
אורז לבן
לא מזין, אבל לא מזיק.
אורז מלא
מכיל יותר סיבים ויותר מינרלים, אבל הראשונים לא אמורים להיות חסרים בתזונת פליאו והאחרונים לא מאוד זמינים. מכיל כמות גדולה יותר של אנטי נוטריאנטים והקליפות שלו מכילות סיבים שעלולים להיות בעיתיים עבור מצב מעי רגיש. מכל הסיבות הללו – לא מומלץ.
קמח אורז
פשוט אורז טחון. צורת העיבוד אינה בעייתית, יכול לשמש להסמכת תבשילים בכמות קטנה אולם לא מומלץ לשמש כמרכיב מרכזי במאפים. לסיכום – לא מומלץ.
פריכיות אורז
תהליך הייצור (אקסטרוזיה) גורם לשינוי מרחבי של החלבון ולכן עלול להזיק לבריאות, אולם לא באופן משמעותי. לא נחשב פליאו ולא מומלץ, אבל לא אסון.
דפי אורז
תהליך הייצור כולל מיצוי של העמילן מתוך האורז ושימוש בו. ולכן למרות שמדובר בתהליכי עיבוד אין בהם נזק בריאותי. על פי רוב משמש בכמות קטנה במנת אכילה ביחד עם הרבה מרכיבים אחרים ולכן די קשה להגזים איתו. לסיכום – אין בעיה, אם כי לא נחשב כפליאו קלאסי.
פסטה אורז
תהליך ההפקה הוא כמו זה של דפי האורז, אולם על פי רוב משתמשים במנת הגשה גדולה יותר לעומת דפי האורז. לכן לא מומלץ.