אם אנמיה, עייפות וחולשה הם מצב קבוע אצלך, יש סיכוי גדול שהשורות הבאות ישנו לך את איכות החיים.
חשוב להבין שזו לא אשמתך. אנשי המקצוע המליצו לך פעם אחר פעם על אותו הפתרון לאותה הבעיה. ופעם אחר פעם כשזה לא עבד הם המליצו שוב על אותו הדבר. לא חכם, אבל זה מה שיש. החדשות הטובות הן שאם רק נסתכל בצורה רחבה יותר על המצב ועל הבעיה, נוכל לפתור אותו ולצאת ממעגל האנמיה. הפעם לתמיד.
מהי בכלל אנמיה?
אנמיה, שנקראת בעברית מיעוט דם, היא מצב בו מסיבה כלשהי רמות ההמוגלובין בדם נמוכות. המוגלובין הוא החלבון שנושא את החמצן בדם ולכן כאשר רמתו נמוכה ו\או שהוא אינו מתפקד כמו שצריך אנשים חווים עייפות, חולשה, לחץ דם נמוך, סחרחורות, כאבי ראש, סחרחורות, נשירת שיער ועוד מגוון תופעות הפוגעות באיכות החיים.
מה הסיבות לאנמיה?
אם נשים בצד את הבעיות הנדירות יותר, הסיבות העיקריות לאנמיה הן שהגוף לא מייצר מספיק המוגלובין מאחר וחסרים לו חלק מחומרי הגלם או שאנו מאבדים דם בקצב גדול יותר מזה שמצליחים לייצר דם חדש.
איבוד דם
אנחנו הולכים להתעסק יותר בדרכים לייצר דם אבל חשוב להבין את גם את הצד השני.
וסת גדושה אצל נשים היא הגורם הנפוץ ביותר לאיבוד דם. זו הסיבה העיקרית שנשים בגיל הפריון נוטות לאנמיה יותר מגברים. במידה ומדובר באיבוד חריג רצוי לטפל במסלול הזה, אבל לא על זה נדבר כאן היום.
הגורם הנפוץ השני לאיבוד דם הוא דלקת או פציעה במערכת העיכול. במידה וזה החשד, מומלץ לפנות לרופא גסטרו לבירור. הטווח הרלוונטי יכול לנוע בין טחורים למחלה דלקתית כרונית.
הגורם השלישי לאיבוד דם הוא הרס מוגבר של דם מסיבה כלשהי. זה יכול להיות על רקע נקודתי כמו טראומה פיזית (למשל בתאונת דרכים), או משהו כרוני כמו מחלה גנטית או מצב דלקתי כלשהו.
חלק מהסיבות לאיבוד דם הן מחוץ לשליטתנו, ואחרות ניתנות לפתרון וטיפול. השלב החשוב ביותר הוא אבחון נכון של המצב כדי שאפשר יהיה לטפל בו. אבל בכלל מקרה נהיה חייבים להגביר את הייצור של ההמוגלובין וכדוריות הדם האדומות.
ייצור דם
על מנת לייצר דם בצורה יעילה אנחנו צריכים כמה חומרי גלם מאוד פשוטים ומוכרים. כולם מכירים אותם – חלבון, ברזל, ויטמין בי 12 וחומצה פולית הם החומרים. חוסר של כל אחד מהם עלול לגרום לאנמיה בפני עצמו.
זה נראה מאוד פשוט, רק לברר מה חסר ואז לקחת כדור שמכיל את אותו החומר. אבל הבעיה היא הפועלים שאמורים לייצר את ההמוגלובין לא צריכים סתם ברזל אלא ברזל שארוז בצורה מאוד ספציפית אחרת הם לא משתמשים בו. וכך גם לגבי שאר המרכיבים. שלא לדבר על המרכיבים הנוספים הנחוצים כחומרי ביניים בתהליך האריזה של חומרי הגלם…
בירור חוסרים
השלב הראשון הוא לברר מה חסר לנו. בדרך כלל מתחילים מבירור באמצעות בדיקות דם פשוטות של פרופיל תאי הדם, ברזל, מאגרי ברזל, בי 12 וחומצה פולית. הסתכלות (מקצועית) על בדיקות אלו יכולה פעמים רבות להראות לנו את הרכיב או הרכיבים החסרים. אולם לפעמים יש צורך בבדיקות נוספות מעט מורכבות יותר או משלימות. וכמובן שתמיד חשוב לשלב את סיפור התזונה.
לא מספיק להכניס, צריך גם לספוג
אוקיי, אז אני יודע מה חסר לי ואני לוקח את הכדור שמכיל את אותו החומר אבל זה עדיין לא עובד!
זה המצב ברוב המקרים, לוקחים תוסף ברזל או בי 12 ולא רואים שום שיפור במצב. מחליפים לתוסף אחר שהוא חדש יותר ויקר יותר וחוזרים על הפעולה הזו במשך שנים. עם הצלחה חלקית במקרה הטוב.
זה המקום שבו אני מזכיר שזה אתר שעוסק בתזונת פליאו. תזונה שהבסיס שלה הוא לאכול תזונה דחוסה בנוטריאנטים מגוונים ולהיפטר מאנטי נוטריאנטים. אותם חומרים שפוגעים בספיגה של חומרים במערכת העיכול… חומרים כמו ברזל למשל.
אבל במציאות זה טיפה יותר מורכב, כי בשביל לספוג את הברזל ביעילות אנחנו צריכים גם חומרים נוספים כמו נחושת, ריבופלבין (ויטמין בי 2) וניאצין (ויטמין בי 3) וסוג ספציפי של חומצה פולית (פולאט) ובטח יש עוד כמה גורמים נוספים שמעורבים ואני לא מכיר את הקשר.
מצב מסובך – הנחיות פשוטות
אבל התחלתי עם הבטחה לפתרון פשוט, ואני מתכוון לקיים!
התוכנית כוללת בסך הכל שלושה שלבים. קודם כל אם יש לכם אנמיה תתחילו מלאכול פליאו. תאכלו בשר עם עדיפות לבקר ותאכלו ירקות.
שלב שני הוא לאכול כבד. רצוי כבד בקר/כבש אבל גם כבד עוף/ברווז יעבוד (כבד דג לא רלוונטי כל כך במקרה הזה). כבד מכיל גם חלבון איכותי וקל לעיכול, גם ברזל בצורה זמינה, גם נחושת, גם את כל ויטמיני בי וגם ויטמין סי. ואם תשלבו את הכבד ביחד עם סלט קצוץ שכולל הרבה תבליני עלים (פטרוזילה, נענע וכו’) אז מצבכם בכלל ישתפר במהירות.
במצבי אנמיה קשה, ולא משנה הסיבה רצוי לאכול כמויות קטנות בתדירות גדולה. למשל 50-100 גרם כבד ביום מדי יום או יומיים.
ומה עם השלב השלישי? תיקחו ויטמין בי 12, אלא אם כן יש לכם עודף כמובן. ובכמות גדולה. די קשה להגיע לעודף וגם אם בעודף לא ייגרם נזק.
איכסה כבד
זה המשפט שאני שומע הרבה. אבל גם אנמיה זה איכסה, אז צריך לבחור. אם אתם ממש מתעקשים אז יש כבד בקר בכדורים, רק שצריך לקחת יחסית כמות גדולה של כדורים ביום בשביל לקבל אפקט. אבל זו אופציה.
כבד מכיל הרבה רעלים זה המשפט השני שאני שומע. מזל שעל זה כבר כתבתי בנפרד…
אתם עוד פה? לכו לעשות קניות!
קילו כבד בקר ושני קילו כוסברה יסדרו אתכם…
ואם אתם צריכים עזרה עם בחירת תוספים, הנה דף בו אני מרכז את קישורים לקנייה של תוספים טובים בקטגוריות שונות. שימו לב שריכוז הקישורים אינו מהווה המלצה לקחת תוסף זה או אחר! רצוי להתייעץ עם איש מקצוע לפני השימוש.
לקריאה נוספת:
איברים פנימיים – האם זה פליאו האם זה בריא
קישורים לקניות של תוספים שונים הרלוונטים לאנמיה
מאמר על פינוי רעלים והתפקיד של הכבד
שאלות? הערות? תכתבו לי בתגובות