נקניקיות על הגריל

האם בשר מסרטן? ומה ההבדל בין מחקר מדעי ובין הודעה לעיתונות?

מאתמול כל האינטרנט מספר בחגיגיות שבשר אדום הפך לחומר מסרטן. לא סתם מסרטן, אלא מזיק ממש כמו סיגריות ואסבסט. אז אחרי שביליתי את מרבית היום בלהתעלם מהפרסומים האלו, אני מרגיש צורך להרגיע את הרוחות כדי שכולנו נוכל לחזור לאכול את הסטייק שלנו בשקט וברוגע. כי הרי ידוע שאכילה רגועה בריאה יותר.

ראשית, מה פורסם ואיפה?

לפני מספר ימים, ב22 לאוקטובר 2015 מדענים מעשר מדינות נפגשו בליון שבצרפת בסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC), שם הם סקרו מחקרים ומטא מחקרים שונים שעסקו בקשר (קורולציה) בין אכילת בשר ואכילת בשר מעובד ובין סרטן.

בעקבות העיון במחקרים השונים, החוקרים סיווגו את הבשר המעובד בקטוגוריה 1, שהיא הקטוגוריה של החומרים שידוע מעבר לכל ספק שהם קשורים לסרטן. כן, גם סיגריות וגם אסבסט נמצאים באותה הקטגוריה אולם בשר מעובד אינו מסרטן כמו סיגריות ואסבסט (גם סיגריות ואסבסט אינם מסרטנים באותה המידה).

בשר בקר לעומת זאת הוכנס לקטגוריה 2A שאומרת שהוא חשוד כמסרטן בעקבות מידע מוגבל לגבי קשר לסרטן אצל בני אדם וקשר חזק של מנגנונים שתומכים בהימצאות חומרים מסרטנים בבשר.

כמה גדול הסיכון לסרטן

ההגדרה המדוייקת של החוקרים היא שכל 50 גרם של בשר מעובד שנאכל מדי יום מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס ב18%. זה נשמע כמו הבדל גדול, אבל בואו נראה איך זה נראה עם מספרים אמיתיים. באנגליה בשנת 2011 הסיכון לסרטן המעי הגס היה 43 מקרים לכל 100,000 איש. תוספת של 18% סיכון תעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס ל51 לכל 100,000 איש. חשוב גם לציין שרק 10% מהחולים בסרטן המעי הגס מתים מהמחלה.

בידוד משתנים ומהימנות המידע

לא נעשה מעולם מחקר מבוקר בו נתנו לקבוצה אחת של אנשים 50 גרם בשר מעובד מדי יום כאשר הקבוצה השנייה הייתה קבוצת הביקורת כדי לבדוק את בריאותם. המידע שעליו מבוססים המחקרים מגיע מתוך מחקרים תצפיתיים בהם שאלו כמות גדולה של אנשים לגבי הרגלי החיים שלהם. השאלות יכולות להיות לגבי מה וכמה האנשים אכלו בשבוע האחרון או בשנה האחרונה, אולם בכל מקרה מדובר בנתונים מאוד לא מדוייקים. לשם השוואה נסו לחשב כמה ירקות אכלתם בשבוע האחרון. עד כמה נראה לכם שזה מדוייק?

בידוד המשתנים הוא בעייתי גם כן. אנשים אשר אוכלים בשר מעובד באופן קבוע גם שמנים יותר מהממוצע, שותים יותר אלכוהול ושתיה קלה, מעשנים יותר ואוכלים פחות פירות וירקות. לא קל לבודד את הבשר המעובד מכל שאר המשתנים.

לכן בנייר העמדה מצויין קשר של קורולציה ולא קשר של סיבה ותוצאה.

ומה עם בשר לא מעובד?

נכתב שהתגלה קשר חלש בין אכילת בשר ובין סרטן, אבל בואו נראה מה בדיוק הלך שם. החוקרים סקרו 15 מחקרים שעסקו בסרטן המעי הגס ובהם הייתה הפרדה בין קבוצות שאכלו כמות גדולה ומעטה של בשר אדום וב7 מהם נמצא קשר חיובי (קשר של קורולציה בלבד) בין סרטן ובין צריכת כמות גדולה של בשר אדום. כלומר 8 מבין 15 המחקרים לא מצאו קשר שכזה.

אבל בבדיקות מעבדה נמצא שבצורות הכנה שונות נוצרים חומרים הידועים כמסרטנים. לעומת זאת לא ברור מה ההשפעה של החומרים האלו על בני אדם שאוכלים אותם.

מה שכן מצאו זה שעכברים שגרמו להם לחלות בסרטן המעי הגס, שרדו פחות על תזונה המבוססת על חלבון מבשר אדום מאשר קבוצות אחרות בניסוי. המסקנה היחידה שניתן להסיק מכך היא שאם יש לכם עכבר מעבדה והוא חולה בסרטן המעי הגס, עדיף שלא תבססו את התזונה שלו על בשר. זהו.

אז מה חדש?

שום דבר. החוקרים בIARC לא ביצעו שום מחקר ולא ביססו את עבודתם על שום מחקר חדש. מה שהם עשו היה לסקור 800 מחקרים קיימים ועל פיהם להחליט כיצד לסווג בשר אדום ובשר מעובד מבחינת הסיכון והקשר שלהם לסרטן. אין זה ארגון שקובע את המלצות התזונה בשום צורה.

הודעת יחסי הציבור שלהם הכתה גלים והם נאלצו להוציא הודעה לתקשורת על מנת למתן את ההשפעה של ההודעה הראשונית.

גם בפרסום המקורי וגם בהודעה לעיתונות מודגש שבשר הוא מקור תזונתי חשוב למינרלים וויטמינים שונים ושאין בהמלצות שלהם שום המלצה לגבי הפחתה או הפסקה של אכילת בשר.

אין חדש תחת השמש, אפשר להמשיך ולאכול בשר

לקריאה נוספת:

 (תודה לגיא בן צבי)

לתגובה