FODMAP

FODMAP מה זה? ומי צריך להימנע ממנו?

“FODMAP הם (ראשי התיבות של) כמה סוגי פחמימות קצרות שרשרת, אשר מבצעים תסיסה במעי ואינם נספגים בצורה טובה.
תהליך התסיסה של פחמימות אלו מגרה את המעי ואצל אנשים בעלי רגישות במעי ובמיוחד אצל הסובלים ממעי רגיז (IBS) הימנעות מאכילת סוגי פחמימה אלה מפחיתה ואף מעלימה את סימני המחלה.”

-איתן בן מיור

הצצה ברשימת המזונות יכולה להפתיע אנשים רבים, מאחר ומאכלים רבים ברשימת המזונות נחשבים כסופר בריאים. זה הזמן להיזכר שאין שום דבר שבריא עבור כולם.

הכירו את הFODMAP השונים

אוליגו-סכרידים (Oligo-saccharides) – סוג הפחממה הזה קשה לספיגה אצל כולם ולמרבית האנשים הסובלים מומלץ להימנע מהם. גם לשאר האנשים מומלץ למעט בצריכה של אוליגו-סכרידים.
מקורות התזונה כוללים:

  • חיטה ודגנים
  • שעועית, אפונה ושאר הקטניות
  • שום, בצל ועוד כמה ירקות
  • אינולין וFOS שהם תוספי מזון תעשיתיים. אינולין נמצא בין השאר בתחליפי לחם רבים וFOS נמצא במרבית תוספי הפרוביוטיקה הנפוצים בשוק.

די-סכרידים (Di-saccharides) – הדי-סכריד העיקרי שקיים הוא הלקטז, אשר נמצא בחלב ובמוצרי חלב. אנשים רבים סובלים מקושי בעיכול שלו והספיגה שלו. כמות קטנה של לקטוז לרוב נסבלת גם אצל חולי מעי רגיז והימנעות מוחלטת ממנו לרוב אינה חיונית.

מקורות התזונה כוללים:

  • חלב וגבינות רכות. קיים במידה פחותה במוצרי חלב מוחמצים (יוגורט, קוטג’, שמנת חמוצה וגבינות בשלות) וגבינות צהובות וקשות.

מוסכרידים (Mono-saccharides) – ישנם כמה מונוסכרידים שונים (חד סוכרים) אולם עיקר הבעיות במעי מקושרות לצריכה עודפת של פרוקטוז. כלל האצבע הוא שכל מזון בו כמות הפרוקטוז עולה על כמות הגלוקוז עלול לעורר בעיות במעי.

מקורות התזונה כוללים:

  • תפוחים
  • דבש
  • פרוקטוז
  • אפונת גינה טרייה ושעועית ירוקה

פוליאולים (Polyols) – אלו הם סוכרים אלכוהולים אשר נפוצים בעיקר במזונות ללא סוכר ובמזונות דלי קלוריות. הממתיקים המלאכותיים סורביטול וקסליטול הם דוגמאות. אולם הם נמצאים גם בפירות נשירים ובירקות שונים

מקורות התזונה כוללים:

  • שזיף
  • אפרסק
  • פטריות
  • כרובית
  • ממתיקים מלאכותיים

שמרתי את זה לסוף הפוסט, כי עכשיו זה כבר לא (כל כך) נראה כמו סינית:
FODMAP = Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols

לתגובה