הרבה שואלים לגבי שעועית ירוקה, אפונה, אפונת שלג ושאר קטניות ירוקות בתרמיל. האם הם מתאימים לפליאו? בקצרה התשובה היא כן, אבל כרגיל אנחנו מביאים לכם גם את התשובה הארוכה.
הבעייתיות העיקרית עם קטניות בפליאו היא שיש בהן אנטי נוטריאנטים שונים, ובעיקר לקטינים וחומצה פיטית. אולם חומרים אלו נוצרים בקטניות כאשר הפולים מתייבשים, על מנת לשמור על הזרע מפני מזיקים שונים – בקטריות, עובשים, חרקים ובעלי חיים גדולים יותר. או במידה והפולים כן נאכלים על ידי בעלי חיים, לאפשר לפולים לשרוד את מערכת העיכול בלי להיפגע.
גם אפונה טרייה וגם שעועית ירוקה מכילים חומרים אלו, אולם בכמויות קטנות מאוד. שעועית ירוקה אפילו מתאימה לחלק מהאנשים שבפרוטוקול האוטואימוני, כך שניתן להבין שמדובר בכמויות מזעריות.
התרמילים הם לצורך העניין כמו ירקות עלים ירוקים, בעוד שהקטניות הטריות מעט שונות זו מזו – האפונה בעלת יותר סוכרים בעוד ששאר הקטניות הטריות (לוביה ושעועית ירוקה) הן עמילנים.
לגבי פול ירוק ופולי סויה (אדממה), אלו הן קטניות קשות יותר לעיכול גם בצורתן הטרייה ויש להתייחס אליהן בחשדנות רבה יותר.
עריכה: במיה אינה שונה משעועית ירוקה מלבד זה שיש בה יותר סיבים לא מסיסים (מוצילאגים) אשר מסייעים לריפוי כיבים בקיבה ובמעי, אך אצל אנשים אחרים יכולים לגרום לרגישות וליציאות רכות.
נוטריאנטים
פחממות וסיבים – התרמילים מכילים כמות סיבים גדולה יחסית, בעוד שאפונה מכילה יחסית הרבה סוכרים ועלולה להעלות רמות גלוקוז בדם למי שעמיד לאינסולין או סכרתי.
חלבונים – כמות מזערית וזניחה.
שומנים – אין שומנים
מיקרונוטריאנטים
כמו ירקות ירוקים אחרים, גם אפונה ושעועית ירוקה מכילים ויטמיני בי שונים ומינרלים.
אנטי נוטריאנטים
עשוי להיות מעט בעייתי למי שרגיש לקטניות, אולם כעיקרון אינו מכיל אנטי נוטריאנטים.
פרטים נוספים:
לשעועית ירוקה (וגם צהובה) עונה מאוד קצרה בישראל בצורתם הטרייה, אולם הצורה הקפואה הנפוצה כיום של הקפאה מהירה שומרת בצורה מאוד טובה על הערכים התזונתיים, כך שבהחלט מומלץ להחזיק שקית בהקפאה בכל עת.