דגים | דגי ים | דגי בריכה | שימורים

אמ;לק – מזון מהחי מעולה, חשוב לשלב בתזונה

מידע כללי

דגים מהווים מקור חלבון קל לעיכול שמתאים גם עבור אנשים הסובלים מקשיי עיכול. מבנה הגוף שלהם כולל הפרדה של החלבון מהשומן כך שהפילה של רוב הדגים הוא יחסית דל בשומן כך שכל הייתרונות והחסרונות של שומן דגים יכולים להיות מנותקים מהייתרונות של הבשר שלהם.

בשר הדגים מכיל כמות יפה של ויטמינים מקבוצת בי אבל בעיקר מכיל מינרלים שונים החסרים במרבית התזונה המערבית, כולל סידן ומגנזיום. אבל שני המינרלים החשובים ביותר הם סלניום אשר מעורב בפעילות האנזימים נוגדי חמצון של הגוף (גלוטטיון, SOD) ויוד שנמצא בדגי ים וחיוני לתפקוד תקין ואופטימלי של בלוטת התריס.

שומן הדגים ובעיקר של דגי ים מכיל יחסים מעולים של חומצות שומן מסוג אומגה 3 לעומת אומגה 6 וכמות קטנה יחסית של שומן רווי ביחס למקורות אחרים של שומן מהחי (זה לא טוב או רע, זה פשוט המצב).

יתרון נוסף של דגים הוא שהעצמות שלהם מאוד דקות כך שניתן להכין ציר דגים המכיל ג’לטין ומינרלים בזמן בישול קצר.

דגי ים

דגי ים מכילים יוד בניגוד לדגי מים מתוקים ונוטים להכיל כמות גדולה יותר של אומגה 3, במיוחד דגי מים קרים.

מצד שני דגי ים יכולים להכיל גם מתכות כבדות בהתאם לסביבת הגידול, אולם הסלניום שבדגים מעורב בפינוי ונטרול אותם רעלנים כך שמלבד במקרים חריגים (במיוחד תזונה עשירה מאוד בדגים בשילוב זיהום ימי כבד כמו שביפן) אין מה לחשוש מכך.

חשוב לומר שאותם רעלנים מצטברים בשומן של הדג כך שאין מה לחשוש כאשר אוכלים את הפילה של הדג כמו בטונה למשל. מצד שני גם הרבה מהיתרונות הבריאותיים נמצאים בשומן הדג, כמו אומגה 3, ויטמין A, ויטמין D וויטמין E

דגי בריכה | דגי מים מתוקים

מכילים בעיקר חלבון קל לעיכול ומינרלים שונים.

שימורי דגים

הבעיה העיקרית עם שימורי דגים היא השמן בהם משמרים את הדג. בעבר היו משתמשים בעיקר בשומן של הדג עצמו שזה היה נפלא, אבל בשנים האחרונות נוטים להשתמש בשמנים צמחיים נחותים כמו חמניות או סויה. כך שרצוי להתאמץ ולחפש שימורים איכותיים או לפחות כאלו המשומרים במי מלח (שזה פחות טעים).

סוגיה נוספת שעולה לגבי שימורי הדגים היא השימוש בשמן זית. הנטייה שלי היא שלא לסמוך על איכות שמני הזית ברוב הגדול של שימורי הדגים ומחשיב אותם טובים רק במעט משמני הזרעים (מלבד בשימורים יוקרתיים בהם איכות שמן הזית מצויינת על האריזה כאופן מפורש)