המצפן השבטי/ שמואל ערפלי

ביקורת ספר – המצפן השבטי/ שמואל ערפלי

המצפן השבטי הוא ספר מרענן שמכניס הרבה מחיי היומיום שלנו לתוך פרסקפקטיבה קצת אחרת והוא מומלץ לכולם ובעיקר לקהל הפליאוליתי. קראתי את כולו ברצף ובמהירות ולאחר מכן חזרתי שוב לקרוא בו לאט יותר תוך התעמקות רבה יותר ותוך שאני עושה בו הפסקות על מנת לעכל ולעבד את המידע שמצוי בו.

-איתן בן מיור

אז על מה הספר?

הספר המצפן השבטי עוסק בשאלה הכה נדושה מדוע האנשים אינם מאושרים? למה כולם במערב כה אומללים, מדוכאים או סתם אפורים?

יש אין סוף ספרים בנושא הזה אשר עוסקים בכך מהכיוונים הפסיכולוגים והפילוסופים של האדם הבודד, שקראתי רבים מהם בתקופות שונות בחיי.

הספר מציג את המצב מההיבט הסוציולוגי והכרונולוגי של הקיום האנושי, או במילים מפוצצות מעט פחות הוא מציג את הטענה הפשוטה שאנו לא מאושרים מפני שלאורך מאות אלפי שנים חיינו בקהילות שבטיות והחיווט במוחנו בנוי על מנת להבטיח שנהיה מאושרים ושמחים כאשר אנו עושים את מה שטוב עבור שגשוג השבט והקהילה, בעודד שמה שיש לנו בעולם המערבי כיום הוא במקרה הטוב משפחה גרעינית תומכת ובמקרה הפחות טוב בדידות ותחרות מתמדת מול כולם בלי קבוצה תומכת. במקרה או שלא במקרה זה נשמע דומה מאוד להגיון המנחה את תזונת הפליאו ואת חקר הבריאות בכלל בשנים האחרונות.

הפסיכולוגים והפילוסופים אומרים לנו כבר שנים שהאדם הוא נזר הבריאה ושונה מכל החיות ולכן לא ניתן לחקור את נפש האדם כפי שחוקרים חיות, אף שבשנים האחרונות החומה הזו מתחילה להיסדק עם עליית גישות פסיכולוגיות חדשות כמו הפסיכולוגיה האבולוציונית, אשר הרבה מהגישה המוצגת בספר המצפן השבטי הוא מהווה חומר משלים אליהם שמדביק את כל החלקים במקום.
(אם אתם לא בקיאים בגישות הפסיכולוגיות השונות, תתעלמו מהפסקה האחרונה)

איך בנוי הספר?

הספר מחולק לשני חלקים אשר ניתן להסתכל עליהם כעל הצגת הבעיה והצגת הפתרון. מראש אני אומר שהספר לא מציע בשום מקום מדריך פרקטי של עשה ואל תעשה וכל חייך יהיו מושלמים, אלא מציג בפני הקורא מה המצב אליו מוחנו ונפשינו התרגלו במשך אלפי דורות ומיליוני שנות אבולוציה לעומת המצב כיום.

החלק הראשון

החלק הראשון של הספר שמתחיל בפרק – “מציידים לקטים  לטייסים” – מתאר בקצרה איך נראו החיים השבטיים וכיצד השתנה אורח החיים במעבר למבנה החברתי המתאים לחקלאות ועל השינויים שעברו עלינו מאז. לאחר מכן במהלך כל חלקו הראשון של הספר מתואר הפער בין חיי החברה השבטיים ובין המצב בעולמנו המערבי. הקריאה בחציו הראשון של הספר מעט מדכאת, אולם לא במידה מכבידה.

החלק השני

בחלק השני של הספר אשר נקרא – “מצפן שבטי לחיים מודרניים” – עובר שמואל על כל מעגל החיים מינקות ועד בגרות ומציג את מה שחוקרים תיצפתו בחברות שבטיות אשר נחקרו לעומת המצב בעולם המערבי. כאשר הוא סומך על הקורא הנבון שישתמש במסורות העתיקות על מנת שיהיו מצפן עבורו ויכוונו אותנו אל עבר מקום טוב יותר.

מה לקחתי מהספר

אני מחשיב את עצמי כמי שמרוצה מאוד מחיי האישיים והמקצועיים, בין אם זה בקשרי החברות שלי, במשפחתי ובמידת החופש האישי שלי ובחיי, אולם קטעים רבים בספר עזרו לי להביט על נושאים שונים בהתנהלות היום יומית שלי. במיוחד אני חושב על מה שקראתי בספר בהתנהלות שלי מול ילדי הצעירים אשר נמצאים בגילאים בהם בחברות שבטיות קיבלו הרבה יותר חופש, בעוד שכיום אנו מצפים מהם להרבה הבנה ולמידה ובעיקר לעקביות. אני מוצא את עצמי רגוע הרבה יותר בהתנהלות שלי מולם ובעיקר מול בני האמצעי שהוא בן ארבע וחצי שזהו גיל ביניים וחסר עקביות. אני מבטיח שתבינו על מה אני מדבר כשתקראו את הספר, במיוחד ההורים מבינכם אשר להם ילדים בגיל הזה.

לסיכום

בעולם שלנו בו כל ספר הוא או ספר עיון חסר כל ערך פרקטי, או מדריך מפה של צעד אחר צעד כיצד להגיע אל המטרה, אני מוצא את הספר הזה שמוגדר מראש כמצפן אל חיים טובים יותר כמרענן.

אולם לאחר שאמרתי זאת, חלק אחר בי מקווה שכבר נמצא ספר המשך אשר בו ייהיו יותר כלים פרקטיים ועזרי ניווט כדי להצליח ולמצוא את הכיוון בעולם הזה שמרגיש לפעמים כמו לילה חסר כוכבים. או אולי מתוכנות סדרה של הרצאות או סדנאות שיעזרו להטמיע את המידע שעולה בספר. ואז חלק אחר בי אומר שאולי אז המצפן יפסיק להיות מצפן…

בכל מקרה ספר מעולה, אני מניח שאחזור אליו ואקרא חלקים ממנו בתקופות שונות בחיי.

מומלץ בחום

הספר לא זמין יותר לרכישה, אבל אני ממליץ לכם להוריד את שני הפרקים הראשונים באתר הספר

וליצור קשר בדף הפייסבוק של הספר אתם יכולים ליצור קשר עם הסופר ולברר היכן ניתן להשיג

*למען הספר ספק אני לא מרוויח דבר מקידום הספר.

לתגובה