מרבית הביקורת על פליאו מטעה או מתמקדת בתופעות שוליים של קהילת הפליאו. בשביל לקבל תשובות רלוונטיות, חשוב להתחיל בלשאול את השאלות הנכונות. הנה ההצעה שלי לאילו שאלות כדאי לשאול
-איתן בן מיור
מבקרי הפליאו בתקשורת מציגים את הפליאו כאילו מדובר בתזונה אשר מבוססת על בשר, בניגוד לגישות תזונה כמו זו הים תיכונית בה אוכלים שפע של ירקות ופירות וכמובן מול הטבעונות הבריאה שגם מתהדרת בגישה של לאכול שפע של ירקות ופירות.
טענה נוספת שעולה בכל פעם היא על כך שבחפירות ארכיאולוגיות או בתצפית אנתרופולוגית כלשהי מצאו שהאדם הקדמון אכל גם שורשים.
במרבית המקרים הסיבה היא שלא מבינים או יודעים מהי תזונת הפליאו באמת מעבר ל”התזונה הזו שבה אוכלים הרבה בשר ושומן”. אולם ישנם גם גורמים החוששים מפני תזונת הפליאו והם מתנגחים בפליאו מהכיוון הזה בשביל להימנע מהתפתחות הדיון בנושאים החשובים באמת.
טיעון האדם הקדמון
זהו הטיעון המעצבן ביותר מבחינתי, מאחר ותזונת הפליאו למרות שמה אינה מבוססת על מה שאכל האדם הקדמון. תזונת הפליאו מבוססת על המדע. הסיבה שבפליאו לא אוכלים דגנים, סוכר, שמנים צמחיים מזוככים ומוקשים ומזון מעובד היא שאלו מזונות לא בריאים ולא בגלל שהאדם הקדמון לא אכל אותם.
אז למה בכל זאת קוראים לתזונה הזו תזונת האדם הקדמון? סוג של מיתוג אני מניח. יותר פשוט לומר אני אוכל פליאו מאשר לומר אני אוכל תזונה מעודכנת מדעית… פחות שאלות המשך. והרי מי שאוכל פליאו אינו מיסיונר ורוצה רק לאכול אוכל בריא ושישאלו אותו כמה שפחות שאלות.
מאותה הסיבה כל הטיעונים כלפי מה שהאדם הקדמון אכל או לא אכל אינם מתנגשים עם הפליאו. כך גם המשפט המעצבן על כך שהאדם הקדמון חי עד גיל 30. האדם הקדמון חי בממוצע עד גיל 30 (אולי) אבל זה בעיקר בגלל תמותת תינוקות, ילדים קטנים ונשים כורעות ללדת. מי שהצליח לעבור את מחלות הילדות בלי אנטיביוטיקה לרוב חי גיל מכובד, רק בלי המחלות של הגיל המבוגר שקיימות בימינו כמו השמנה, יתר לחץ דם, אלצהיימר וכאבי פרקים.
טיעון הפחמימות החיוניות למוח
זה הטיעון המצחיק יותר, מאחר ולפליאו אין שום התנגדות לאכילת פחמימות. נכון שבפליאו לא אוכלים דגנים וסוכר, אבל יש עוד פחמימות בשפע – שורשים עמילניים ופירות בעיקר נחשבים כפחמימות, אבל גם סיבים הם פחמימות, ובפליאו אוכלים גם אותם.
הפליאו היא גישה תזונתית רחבה ויש בה גם פרוטוקולים בהם אוכלים מעט פחמימות או שנמנעים מסוגים מסויימים של פחמימות. למשל הפרוטוקול המומלץ לסוכרת סוג 2 ולאי סבילות לאינסולין יהיה דל בפחמימות וכך גם חלק מהפרוטוקולים להרזיה, אולם מנגד הפרוטוקולים עבור ספורטאים וילדים יהיו עשירים הרבה יותר בפחמימות מסוגים שונים.
ההתנגשות האמיתית של הפליאו
ההתנגשות האמיתית של הפליאו עם גישות תזונה בעלות קונצנזוס רחב נמצאת בעצם בין בשר ומזון מהחי לבין לחם ודגנים.
התזונה הטבעונית הבריאה מדברת על שפע של ירקות ופירות בצבעים שונים ובצורות הכנה שונות. כך גם התזונה הים תיכונית והתזונה הנטורופתית. וכך גם תזונת הפליאו!
כך גם לגבי סוכר.
ההבדל הוא שבתזונה הטבעונית ובתזונה הים תיכונית מדברים על אכילה מרובה (יחסית) של דגנים וקטניות כמקור אנרגיה עיקרי וגם כמקור לחלבון, בעוד שבפליאו מקור האנרגיה העיקרי הוא מזון מהחי ושומן מהחי עם תוספת קטנה יותר של פחמימות מהצומח. זהו ההבדל הגדול.
אז למה המבקרים מציגים את התמונה כאילו הבשר בא מול ירקות?
כי על זה שירקות בריאים יש קונצנזוס. ולמרות שבשנים האחרונות הבשר, הכולסטרול והשומן מהחי סוף סוף כבר לא נחשבים לאויבי האנושות, כששמים את האופציות כאילו הן לאכול רק בשר או לאכול רק ירקות, האינטואיציה אומרת שירקות בריאים יותר.
כלסטרול ומזון מהחי הם כבר לא האויב
מן העבר השני סוכר, פרוקטוז, לחם (כולל דגנים מלאים), גלוטן ופחמימות באופן כללי מקבלים מבול של ביקורת. אילו היו מציגים את התמונה כבשר מול לחם התגובה של הציבור היה אחר לגמרי…
זה היה פוסט קצר על שיווק רעיונות.