רוצים לשפר את המצב ב10 אחוזים או לשפר פי 10?
-איתן בן מיור
בשביל להשיג את השני כדאי לכם אולי לבדוק את אמונות הבסיס שלכם
אזהרה: פוסט מעט פילוסופי אבל חשוב
קל יותר לשפר פי עשר מאשר לשפר בעשרה אחוז
כך התחלתי אתמול הרצאה בפני קהל של תזונאים. ברגע הראשון זה נשמע לא הגיוני, אבל זו האמת. וזה נכון בכל תחום ולא רק בתזונה ובריאות. את המשפט הזה ראיתי בראיון שהתנהל עם הצוות של גוגל X, הזרוע החדשנית של גוגל.
איך משפרים בעשרה אחוזים?
כשרוצים לשפר במעט את המצב, למשל להשאיר יותר כסף פנוי בכיס, מסתכלים על ההוצאות הקטנות והמיותרות – עמלה על כרטיס אשראי שאני כבר לא משתמש בו, התקשרות עם ספק אינטרנט או טלפון שאפשר לאיים בהתנתקות ולהוריד את המחיר, הקניות נוחות שאנו עושים במכולת במקום בשוק/סופר ועולות לנו יותר. אולי גם נקצץ בקפה שאנו קונים מדי פעם בדרך לעבודה ונסתפק במה שיש בפינת הקפה.
שיפור בעשרה אחוז מההיבט הבריאותי זה יהיה בדרך כלל כרוך בהפחתה בכמויות הסוכר בתזונה, החלפה של דגנים לבנים למלאים, לקיחת מולטי ויטמין, מעבר לירקות אורגניים ועוד כמה שינויים בסדר הגודל הזה.
כולם יודעים שזה אפשרי, ובמידת הצורך אנשים עושים את זה. אבל אחרי כמה זמן שואלים את עצמם האם המאמץ והסגפנות שווים את התוצאה הקטנה הזו?
איך משפרים מצב פי עשר?
קודם כל התגובה הראשונית היא שאי אפשר.
כבר עשינו את החישובים בשביל השיפור של העשרה אחוז וראינו שאם מתאמצים מאוד אפשר להגיע לחמישה עשר אחוז…
ואז מבינים שבמבנה המחשבה הנוכחי אין שום סיכוי להצליח ליצור שינוי כל כך גדול ומפסיקים לנסות ולשפר את הקיים.
בנקודה הזו מבינים שחייבים לבחון את יסודות הקיום שלנו מחדש – וזה המקום שבו כל האפשרויות נפתחות ואנו מגלים את החופש וכמה אפשרויות קיימות עבורנו!
במישור הכלכלי, פתאום אפשר לשאול את עצמנו האם אנו זקוקים לבית גדול עם הרבה חפצים והתחייבויות כספיות ארוכות. ואולי אנחנו יכולים לעבור לגור עם שותפים, לבנות יורט בחצר של ההורים או לבנות בית על העץ. ואולי בכלל אנחנו צריכים להגדיל את ההכנסה שלנו באופן משמעותי במקום לקצץ בהוצאות? למשל לפתוח עסק קטן בנוסף לעבודת היום ושם לייעץ לאנשים אחרים איך לבנות בתים על עצים…
איך משפרים את הבריאות פי עשר?
בשביל לשפר את הבריאות פי עשר צריך לחזור לשולחן השרטוטים ולהסתכל על הבעיה כדי לנסות להבין אותה באמת ומשם לחשוב על דרכים יצירתיות להשפיע.
אולי במקום להפחית את כמות הקלוריות שאני אוכל ולעשות יותר ספורט עלי להוריד את רמות האינסולין שלי בשביל להרזות?
אולי במקום תרופות נוגדות דלקת, צמחי מרפא ותוספי מזון אנטי דלקתיים שווה לנסות לשקם את המעי ולהתנסות בפרוטוקול האוטואימוני כדי לפתור את המחלה שממנה אני סובל?
אולי במקום (או בנוסף) תרופות נוגדות דיכאון וחרדה שווה לנסות לאכול יותר את המזונות שמספקים חומרי גלם למוח כמו ביצים, איברים פנימיים ואומגה 3.
ואולי משהו אחר לגמרי, חדש ופורץ דרך.
זה הפליאו
הרבה אנשים מדברים על הפליאו בתור איזה טרנד תזונתי, או גישת רטרו (אין יותר רטרו מתקופת האבן) לתזונה ובריאות.
אבל מבחינתי מדובר פשוט בהסתכלות רעננה ולא שיפוטית על כל מה שאנחנו יודעים או חושבים שאנו יודעים על תזונה ועל בריאות.
מדע פורץ דרך וחדשני הוא מרכיב, אבל בשביל להפיק ממנו את התועלת המלאה צריך להסכים לבחון מחדש את כל מה שאנו חושבים שאנחנו יודעים. ולהמשיך בכך עוד ועוד.
וגם לאנשי הפליאו יש עוד שאלות שצריכות להישאל שוב ושוב, כי המדע מתקדם
האם חובה לאכול בשר? האם אפשר לאכול בלי סוף?
יש דבר כזה יותר מדי שומן? יש דבר כזה פחות מדי פחמימות?
האם פירות כל כך גרועים? ותפוח אדמה?
השאלות לא צריכות להפסיק להישאל והמדע מתקדם, ואנו נוכל להיות בריאים יותר וגם הדורות הבאים.
המהפכה הקופרניקאית
קופרניקוס הוא זה שגילה שכדור הארץ סובב סביב השמש ולא להפך. הגילוי הזה שינה הכל אבל בעצם כלום לא השתנה. כיום המונח “מהפכה קופרניקאית” משמש באופן כללי כדי לתאר נקודת מבט חדשה לחלוטין, או שינוי גדול בתפיסה כלשהי.